Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Május 29. 15:28, szerda | Külföld

2300 éves kéregpajzsra bukkantak a mai Anglia területén

2300 éves kéregpajzsra bukkantak a mai Anglia területén

A vaskori pajzsot a közép-angliai Enderby közelében fedezték fel.

A régészek korábban is tudták, hogy a korszak emberei használták a fakérget dobozok, tálakat készítésére. A Leicesteri Egyetem csapatának új kutatása azonban azt bizonyítja, hogy a fakéregből akár pajzsot is csináltak a vaskori Anglia lakói – írja a Live Science.

A szénizotópos kormeghatározás szerint a 670 x 330 milliméteres lelet időszámítás előtt 395-255 között készült. A pajzs alapanyaga éger, fűzfa, nyár, mogyoró vagy kecskerágó volt, a kérget almából, körtéből, birsből vagy galagonyából vágott csíkokkal erősítették meg. A pajzs kézfejvédő részét szövéssel alakították ki. A lelet külső részét vörös ásványi festékkel színezték sakktábla-mintásra.

A maradványt 2015-ben fedezték fel egy mezőgazdasági területen fekvő vaskori vizes gödörben. Azt nem tudni, hogy a pajzs hogyan került a verem aljára, elképzelhető, hogy használhatatlanná vált, vagy szertartásos ajándékként helyezték el.

A szakértők következő célja az, hogy kiderítsék, miért rongálódott meg a pajzs. Lehetséges, hogy az eszköz egy csata közben tört össze. A szénizotópos vizsgálat mindenesetre felfedte, hogy gazdája sokáig használta a pajzsot, az elemzés szerint nagyjából tíz évig védte egykori tulajdonosát.

A kutatók úgy gondolják, hogy az efféle pajzsok gyakoriak lehettek a korszakban, noha kevés darab maradt fenn. Korábbi tanulmányok már igazolták, hogy a kérgek puhasága ellenére az ilyen pajzsok meglehetősen strapabíróak voltak.

Forrás: ng.hu

Címkék: anglia, pajzs, régészet, vaskor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.