Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Július 29. 19:47, hétfő | Külföld

28 napot töltöttek a Földközi-tenger mélyén

28 napot töltöttek a Földközi-tenger mélyén

Huszonnyolc napon át kutatta a Földközi-tenger mélyét 120 méterrel a tengerszint alatt egy francia kutatócsoport, amely vasárnap tért vissza a partra a marseille-i kikötőben.

120 méteres mélységbe már csak a fény egy százaléka jut le.

A Laurent Balleste tengerkutató és víz alatti fotós vezette kutatócsoport négy tagja vasárnap este már családja és barátai körében ünnepelte a teljesítményt az után, hogy három napot egy kanárisárga dekompressziós kamrában töltöttek egy uszályhajón Marseille és Monaco között.

Százhúsz méteres mélységben a nyomás a Föld felszínén tapasztalható nyomás 13-szorosa.

Ha fél órára búvárként lemerülnénk ebbe az úgynevezett mezofotikus zónába - ahová felszínről beérkező fénynek kevesebb, mint egy százaléka jut csak le -, alapvetően öt órába telne, mire a szükséges dekompressziós állomásokkal ismét elérhetnék a felszínt.

"Azzal, hogy folyamatosan egy olyan kamrában voltunk, amely a 120 méteres mélység nyomását reprodukálta, elkerültük a végeláthatatlan dekompressziós állomások beiktatását. Nem volt a merüléseinknek időkorlátja" - mondta Ballesta.


Napi nyolc órát töltöttek a tenger mélyén

Laurent Balleste négy hetet töltött a 10 négyzetméteres kamrában Antonin Guilbert tengerbiológus, Thibault Rauby búvárinstruktor és Yannick Gentil operatőr társaságában.

A speciális kamrarendszer egy uszály fedélzetén volt, a hozzákapcsolódó egy négyzetméteres acélkapszulával. A szakemberek minden nap alig három perc alatt lesüllyedtek 120 méteres mélységre.

A kapszulában napi 8 órát töltöttek, eközben kutatásokat és kísérleteket végeztek.

Ebben a mélységben a víz 13 Celsius-fokos, de ilyen nyomás alatt sokkal hidegebbnek tűnik.
Sok fajt csak most sikerült megörökíteni a természetes élőhelyén

Minden nap, amikor visszatértek a felszínre, a nyomás alatt lévő kamrákban tudtak aludni, zuhanyozni, és egy kis asztalnál enni. Az ételt a zsilipkamrán keresztül kapták meg.

A projekt idején a csoport folyamatosan kapcsolatban állt a külvilággal.

Balleste az expedíció idején több ezernyi felvételt készített a Földközi-tenger 120 méteres mélységtartományában.

"Mindannyian ugyanazon a bolygón élünk, de ezen belül számos külön világ létezik. Nekünk megadatott a lehetőség, hogy felfedezzünk egy másik világot" - nyilatkozta a tudós.

Hozzátette: szinte minden merülés alkalmával lefilmeztek vagy lefotóztak egy olyan fajt, amelyet sohasem sikerült még megfigyelni a saját környezetében, élve.

Forrás: MTI/AFP, origo.hu

Kép: phys.org, ARTE Distribution, Laurent Ballesta

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.