Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. December 11. 08:00, hétfő | Külföld

3 díj az 1945-nek- Rudolf Péter lett Varsóban a legjobb színész

3 díj az 1945-nek- Rudolf Péter lett Varsóban a legjobb színész

Három díjjal jutalmazták Török Ferenc filmjét a Varsói Zsidó Filmfesztiválon.

A több mint 40 alkotást felvonultató nemzetközi szemle nyitófilmjeként bemutatott alkotásért Rudolf Péter a legjobb színész, míg Szántó T. Gábor és Török Ferenc a legjobb forgatókönyv díját nyerte el, sőt a fesztivál közönségdíját is az 1945 kapta.

1945 augusztusának egyetlen napján játszódik Török Ferenc legutóbbi rendezése, melynek témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. A görög tragédiákat idéző, mindössze néhány óra leforgása alatt játszódó dráma helyszíne egy felbolydult kelet-magyarországi falu, ahol ezen a napon mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül.

A fekete-fehér alkotás számos neves nemzetközi fesztiválon kiemelkedő sikerrel szerepelt az év során: közönségdíjat nyert a Berlinalén, Miamiban, Washingtonban és a budapesti Titanicon is. A hollandiai Vlissingenben a fődíjat, a jeruzsálemi filmfesztiválon Yad Vashem-díját nyerte el. A legújabb, varsói trófeákkal együtt az 1945 című magyar történelmi film immár 14 nemzetközi elismerésben részesült.

Az 1945 amerikai mozipremierjét rendkívül pozitív sajtóvisszhang kísérte november elején. A legnagyobb tengerentúli magazinok, mint a New York Times, a Los Angeles Times illetve a Village Voice kritikusai is elismerően írtak a magyar alkotásról.

A Filmalap és a Claims Conference támogatásával, a Katapult Film gyártásában készült történelmi filmet a hazai mozikban már több mint 40 ezren nézték meg.

Forrás: szinhaz.org

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).