Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Április 03. 07:00, kedd | Belföld

30 ezerre bírságolhatnak, ha nem indexelsz

30 ezerre bírságolhatnak, ha nem indexelsz

Nem éppen mai találmány, mégsem árt időről időre felhívni a figyelmet az irányjelző használatára.

Az autós irányjelzőt nem sokkal az első kocsik felbukkanását követően, 1914-ben találták fel. Konkrétan egy hölgy, akinek a féklámpát és az ablaktörlőt is köszönhetjük.

Ezt követően gyorsan el is terjedt majd pedig kötelezővé vált a használata, ugyanis a hatóságok és az autósok is rájöttek arra, hogy segítségével sok baleset elkerülhető.

A KRESZ egyértelműen fogalmaz: "Az irányváltoztatást – ide nem értve a körforgalmú útra történő bekanyarodást – a művelet előtt kellő időben megkezdett és annak befejezéséig folyamatosan adott irányjelzéssel kell jelezni. E rendelkezést kell alkalmazni a körforgalmú útról történő letérés esetében is. A jármű vezetője egyéb esetben (pl. útkereszteződésben kanyarodó főútvonalon való továbbhaladás esetén) is adhat irányjelzést, ha ezzel a továbbhaladási irányáról a közlekedés más résztvevői számára többlettájékoztatást ad, az irányjelzés azonban megtévesztő nem lehet."

Amennyiben a rendőr az irányjelző használatának elmulasztásán kap, akkor 15 ezer forintos helyszíni bírságra lehet számítani. Ha feljelentés lesz a dologból, akkor a szabálysértési eljárás összege ennek duplája, vagyis 30 ezer forint.

Nemrégiben kiszámolták, hogy pontosan mennyibe kerül egy indexelés, és nem kell attól tartani, hogy ettől jelentősen megnő a kocsink fogyasztása. Ezenkívül egy ideje már arra a kérdésre is tudjuk a választ, hogy miért lehet kattogó hangot hallani az irányjelző használatakor.

Forrás: hvg.hu

Címkék: autó, bírság, indexelés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.