Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Szeptember 27. 07:56, péntek | Belföld

345 nyugdíjastól csaltak ki több milliót, vádat emeltek ellenük

345 nyugdíjastól csaltak ki több milliót, vádat emeltek ellenük

Egy bűnszervezet tagjai háromszáznegyvenöt embert csaptak be, akiknek összesen 94 millió forint kárt okoztak.

Gyógyhatásúnak mondott, ugyanakkor gyógyhatás kiváltására teljesen alkalmatlan eszközöket adtak el nekik termékbemutatókon százezrekért. A Kékfény riportja.

ngyenes orvosi vizsgálat ígéretével kerestek meg telefonon idős embereket Vas megyében, Baranyában, Borsod-Abaúj-Zemplén, Pest, Csongrád és Bács-Kiskun megyében. A nyugdíjasok elhitték, hogy neves orvosprofesszorok vizsgálják meg őket, ezért részt vettek az ingyenes orvosi vizsgálatnak álcázott termékbemutatón.

A csalók az árubemutatót egészségügyi állapotfelmérésnek nevezték.

A vádlottak általában fehér köpenyt viseltek, nyakukban fondendoszkóp volt, amivel azt a látszatot keltették, hogy a termékeket ajánló személy orvos vagy legalábbis egészségügyi dolgozó. A színlelt állapotfelméréseket végeztek, majd közölték a résztvevőkkel, hogy az eredményekre várni kell egy kis ideig, de addig hallgassanak meg egy előadást.


Ezeken többek közt a keringési szervek, a szív és az erek betegségeiről, a lágylézer-terápia egészségre gyakorolt hatásairól, orvostechnológiai, klinikai alkalmazásról kaptak megtévesztő tájékoztatást, esetenként írásbeli dokumentációt is.

Hamis leleteket állítottak ki

Az előadás után közölték a sértettekkel, hogy súlyos betegségben szenvednek, állításukat hamis leletek kiállításával „igazolták”, és hozzátették, ha megvásárolják az általuk felkínált eszközöket, betegségük javulni fog.

Az összesen 345 sértett ügyét most a Szombathelyi Járásbíróságon tárgyalják. Napokig vagy talán hetekig is eltart, mire minden károsultat meghallgatnak. A sértetteknek összesen 94 763 990 forint összegű kára keletkezett.

Az elmúlt években a Kékfény több hasonló bűncselekményt is bemutatott. A csalók ugyanis sokszor kihasználták már az idős emberek tájékozatlanságát, gyógyulni akarását. A lebukott bűnszervezetek mind hasonló módon csapták be az embereket. Tízszeres vagy olykor hússzoros áron adtak el egyszerű gyógyászati segédeszközöket.

A túlárazás még nem csalás

A túlárazás még nem számít csalásnak – mondta Ésik Sándor ügyvéd, és hozzátette: ebben az esetben a bűncselekmény ott kezdődik, hogy a termékeket oly módon adják el, hogy azt hazudják, ha nem veszik meg ezeket, komoly egészségügyi problémák keletkezhetnek, de akár bele is halhatnak a betegségbe.

A hezitáló vásárlók számára is volt egy trükk a csalók kezében, azt hazudták nekik, hogy sorsoláson megnyerték a készüléket, és 500 ezer forinttal olcsóbban juthatnak hozzá, így a maradék 400–500 ezer forintot szinte azonnal kifizették a semmire. Ésik Sándor ügyvéd tapasztalata szerint
a csalók pontosan ismerik az idősek észjárását,

ezért tudják őket rábeszélni bármire. A csalók hirtelen döntési helyzet elé állítják áldozatukat, hogy ott helyben mondjon igent vagy nemet, kész tények elé állítják őket. Az ügyvéd azt tanácsolja, hogy ajánlatos minden döntésre aludni egyet, vagy tanácsot kérni egyik ismerősünktől.

Felhívta a figyelmet, hogy akkor sincs minden veszve, ha már valaki fizetett, és hazavitte a rátukmált termékeket. Ezekben az esetekben speciális jogok állnak fenn, mint például, hogy a vásárlástól számított 14 napon belül következmény nélkül el lehet állni a szerződéstől.

Levelet kell írni az eladónak, és a készülék visszaszolgáltatása után a pénzt kötelező visszaadnia. Gyakori azonban, hogy a csalók nem fizetnek vissza semmit, sőt nem is válaszolnak. Ebben az esetben feljelentést kell tenni.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szerint amióta 2015 végén szigorították az árubemutatókra vonatkozó jogszabályokat, azóta jelentősen csökkent a visszaélések száma. Míg 2015-ben havonta 40-nél is több panasz érkezett, ebben az évben már csupán havi egy-két panasz volt a jellemző.

Vádat emeltek a bűnszervezet tagjai ellen

A jelenlegi ügyben 52 embert állítottak bíróság elé, közülük 45 személyt azzal vádolnak, hogy együttműködve bűnszervezetet alkottak. Az áldoktorok vezetőjének az ügyész az előkészítő ülésen ajánlatot tett a büntetésére. Hét év fegyházban letöltendő szabadságvesztés kiszabását kérte. A bűnszervezet vezetőinek
egyike sem ismerte el a bűnösségét.

Az 52 vádlott közül az elmúlt héten 35-öt hallgatott meg a bíróság. Közülük 29 vádlott tagadta a bűncselekmény elkövetését. Hatan azonban beismerték az ellenük felhozott vádakat, és elfogadták az ügyészség egyezségét. A Szombathelyi Járásbíróság még 17 vádlott meghallgatását tervezi, mielőtt hozzákezdene az ügy tényleges tárgyalásához.

Forrás: hirado.hu

Fotó: Illusztráció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.