Városlista
2019. július 19, péntek - Emília

Hírek

2019. Június 22. 08:29, szombat | Helyi

40 ÉVES A GYŐRÚJBARÁTI GYERMEKTÁBOR

40 ÉVES A GYŐRÚJBARÁTI GYERMEKTÁBOR

A győri gyerekek negyven esztendeje nyaralnak itt, s ki a faházakra, ki a sátortáborra, ki pedig a tábortüzekre emlékezik vissza legszívesebben.

A tábori élmények sokunk fiatalságának meghatározó momentumai, és a közös emlékek generációkat kötnek össze…

1979-re társadalmi munkában, több tízezer ember összefogásával, illetve 150-nél is több vállalat, iskola, szövetkezet támogatásával épült fel, vagyis a győriek maguk építették a gyerekeknek a tábort, amely immár negyven éve teszi lehetővé a város általános iskolásainak nyári üdülését. Az idén tíz turnusban mintegy 2800 gyerek érkezik Győrújbarátra.

A nagyobbak még emlékeznek az egykori haditechnikai parkra, és a katonai sátrakra, no meg a zászlófelvonásra az alakuló téren. Az esti tea és a zsíros kenyér ízét sokan érezzük ma is a szánkban, ahogy a hangszórókból felcsendülő tábori rádió dallamaira és a reggeli tornára is jól emlékezünk. Mára sok minden megváltozott, de a medence még mindig várja a felfrissülni vágyó gyerekeket, ahogy a sportpályák és a játszótér is. Bár ez a hely madártávlatból ma is ugyanazt az ikonikus képet mutatja, mint egykor, a negyven éves évfordulóra teljesen megújult a győri fiatalok nyári táborhelye.

„Megújultak a faházak, sőt újak is épültek, ahogy egy foglalkoztató épület is készült. Megújult a főépület is a vizesblokkokkal, az étkezővel, a teljes vezetékrendszer cseréjével.” – sorolta a negyven éves ünnepségen Borkai Zsolt polgármester, aki hangsúlyozta, ez a tábor a győriek közös ügye, így a felújításhoz is sok helyi vállalkozás járult hozzá. „Ez itt nem egy nyári gyerekmegőrző, hanem egy közösségformáló hely, ahol sok új ismerettel is gazdagodhatnak a fiatalok.” A polgármester azt is elmondta, az önkormányzat célja, hogy a győri gyerekeknek igazi nyári élményekben legyen részük, amiket a tábor munkatársai hasznos programokkal töltenek meg a természetközeli környezetben. Borkai Zsolt az évforduló alkalmából a Városháza ezüst emlékérmét adományozta az intézménynek.

Fehérné Bocska Erzsébet táborvezető az önkormányzat mellett köszönetet mondott a támogató cégeknek, a munkatársainak, akik rendben tartják a 11 hektáros területet és az itt működő 45 épületet, valamint az animátorcsapatnak, akik a programokról gondoskodnak és a felügyelő tanároknak, akik vigyáznak a fiatalokra. „A tábor értelmét persze a gyerekek adják, akik közül sokan visszajáró vendégek. Az igazi dicséret azonban az, amikor a táborozók felnőttként maguk is ide küldik gyermekeiket, és büszkén mesélik nekik, hogy anyu is, apu is itt táborozott egykor.”

A résztvevők emlékfa ültetésével tették maradandóvá az évfordulót. A tábor egy különleges újdonsággal is bővült, mert az ebből az alkalomból nyitották meg a HajszaParkot, ami a napjainkban oly divatos akadálypályák kihívását nyújtja szabadtéren. Hogy mi mindenre lehet használni az itt található eszközöket, azt a fiatalok rögtön meg is mutatták. Ahogy dr. Somogyi Tivadar alpolgármester fogalmazott, a tábor nem csak tetőtől talpig megújult, de évről-évre olyan újdonságokkal bővül, amelyek hozzájárulnak a gyerekek élményteli nyaralásához.

Hogy mennyien őriznek szép emlékeket a győrújbaráti nyarakról, arról a Győr+ Rádióból is megbizonyosodhatunk, hiszen a nyár folyamán szerdánként 6:30-10:00 óra között a táborból jelentkezik a reggeli műsor. Orosz Sanyi és Nagy Roland olyan ismert győri személyekkel is beszélget, akik egykori táborozóként, vagy akár nevelőként kötődnek a város negyven éves gyermektáborához.

Címkék: győr, gyermektábor, nyár

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 18. 12:28, csütörtök | Helyi

Hatalmas változás következik a győri Audi Hungariánál

Ősztől Alfons Dintner, az Audi AG ingolstadti előszéria központjának vezetője váltja az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöki pozíciójában Achim Heinflinget, aki Ingolstadtban az Audi AG legnagyobb gyárát vezeti majd.

2019. Július 17. 13:35, szerda | Helyi

Frissítve: új hírek az esetről- Kiszakadt a vízkapu csöve Győrben, miután rátolatott egy autó

Rátolatott egy kocsi a vízkapu csövére Győr sétálóutcáján, a Baross úton. Küldte portálunknak egy arra járó olvasónk.

2019. Július 17. 13:10, szerda | Helyi

Kombájn és egy gabonatábla lángol Győrnél

Háromhektáros területen ég a tarló és a lábon álló gabona Győr külterületén, Somosmajornál.

2019. Július 16. 16:25, kedd | Helyi

A Győri Balett művészei nyáron Olaszországban is remekeltek

Herkovics Eszter Adria és Luigi Iannone a Győri Balett művészei a napokban Olaszországban léptek fel, Ricardo Nunez tiszteletére rendezett eseményen.