Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Március 13. 15:30, kedd | Helyi
Forrás: Győr-Szol Zrt.

400 győri lakásban függesztik fel a melegvíz-szolgáltatást

400 győri lakásban függesztik fel a melegvíz-szolgáltatást

A GYŐR-SZOL Zrt. vezetősége 2011 végén hozott döntést a meghatározó távhődíjtartozókkal szembeni erőteljes fellépésre, indokolt esetben pedig a használati melegvíz-szolgáltatás felfüggesztésére.

Az eljárás megindítása azért vált aktuálissá, mert a lakáscélú ingatlanokban élők távhődíj-elmaradása 2011 végére már meghaladta az 560 millió forintot. Beszédes adat, hogy azokban az önkormányzati szociális bérlakásokban, ahol távhőszolgáltatás is van, mintegy százötven bérlő több mint 60 millió forint távhődíjtartozást halmozott fel.

A használati melegvíz-szolgáltatás felfüggesztéséről 150 ezer forintnál nagyobb távhős hátralékkal rendelkező, több mint 400 győri fogyasztó kapott értesítést.

Az érintett díjfizetők többnyire több százezres tartozást halmoztak fel, de található a listában milliós tétel is. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztó gyakorlatilag évek óta nem fizet a távhőszolgáltatásért, a tartozás rendezésének érdekében többszöri felszólítás ellenére semmilyen érdemi együttműködésre nem hajlandó a szolgáltatóval. A március közepén induló intézkedéssorozat tehát nem érinti váratlanul a díjfizetőket: a végső joghátrány alkalmazására több fizetési felszólítás és általában már folyamatban lévő végrehajtási eljárások mellett kerül sor. Fontos tudni, hogy a díjfizetők részére a felfüggesztés időpontjáig a GYŐR-SZOL Zrt. számos fizetési kedvezményt biztosított, így nyilvánvalóan nem érintett az, aki részletfizetésben vagy fizetési haladékban részesült, és az engedélyben foglalt szabályoknak eleget tett.

A távhőszolgáltatásról szóló törvény díj nem fizetése esetén lehetőséget ad a szolgáltató részére a távhőszolgáltatás felfüggesztésére. A vétlen lakosok védelme érdekében a GYŐR-SZOL Zrt. úgy döntött, hogy a teljes szolgáltatásból csak a használati melegvíz-szolgáltatás felfüggesztésére kerül sor. A felfüggesztést az ingatlanon belüli műszaki intézkedéssel hajtják végre a távhő-szolgáltatási igazgatóság munkatársai: eljárásuk nyomán a melegvíz-szolgáltatás a hátralék, illetve a kintlévőség-kezeléshez, valamint a szolgáltatás felfüggesztéséhez és újraindításához kapcsolódó költségek kiegyenlítéséig teljesen megszűnik.

A szolgáltatás felfüggesztése alapvetően két díjfizetői kört érint: egyes önkormányzati szociális bérlakásban élő bérlőket, valamint magántulajdonú ingatlanban élő díjfizetőket. Az önkormányzati szociális bérlakásokban a GYŐR-SZOL Zrt. ellenőrzési jogának gyakorlása keretében hajtja végre a felfüggesztést, magántulajdonú lakások esetében a műszaki beavatkozáshoz a tulajdonosnak is hozzá kell járulnia. Ha ezt nem teszi meg, a jegyző határozatban kötelezi a felfüggesztés tűrésére. Ellenállás esetén a végrehajtást foganatosító szerv a rendőrség közreműködésével kényszerítheti ki a felfüggesztés tűrését.

A felfüggesztés után fizetési kedvezményt már nem lehet kérni, ezért javasoljuk, hogy aki jelenleg távhődíjjal tartozik, jelentkezzen a GYŐR-SZOL Zrt. ügyfélszolgálati osztályán és rendezze tartozását.

A társadalmilag érzékeny terület miatt a GYŐR-SZOL Zrt. Győr Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának lakásügyi csoportjával felvette a kapcsolatot annak érdekében, hogy a tényleges felfüggesztéssel végződő eljárásokban elkerülhessük a megoldhatatlan szociális krízissel járó eseteket.

A lakástörvény alapján esetükben a bérbeadó GYŐR-SZOL Zrt. nemcsak bérletidíj-, hanem akár távhődíjtartozás esetében is jogosult a szerződés felmondására, erre várhatóan sor is fog kerülni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.