Városlista
2020. augusztus 3, hétfő - Hermina

Hírek

2012. Május 27. 07:09, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

400 tetemet találtak

400 tetemet találtak

A kihalás fenyegette szajga – más néven tatárantilop – mintegy 400 egyedének tetemét találták meg egy ellenőrzés során Kazahsztán északi sztyeppéin.

A múlt héten 543 másik, szintén pasteurellózisban elhullott állatra bukkantak ugyanabban a megyében, Kosztanajban. A mezőgazdasági minisztérium gyanúja szerint a tömeges pusztulást a pasteurella baktérium okozta fertőző betegség idézte elő. A betegség vérmérgezés, illetve heveny bél- és légzőszervi vérzés formájában jelentkezhet. Állatoknál a halálozási arány 70-100 százalék közötti.

2010 májusában a nyugat-kazahsztáni pasteurellózis járványban 12 ezer állat pusztult el. Tavaly 441 állat hullott el ebben a betegségben, a mostani járvány kitörése óta pedig összesen mintegy ezer állat pusztult el. A legsúlyosabb járványok 1984-ben – akkor 250 ezer állat hullott el –, és 1988-ban voltak. Az utóbbi 434 ezer állatot pusztított el.

Civil szervezetek szerint a kazahsztáni szteppéken, Nyugat-Mongóliában és Oroszországban a Kaszpi-tenger mellékén élő szajga populációja az 1990-es években mintegy egymillió egyeddel, körülbelül 100 ezerre csökkent.

A hímek szarva a hagyományos kínai gyógyászatban igen népszerű, ezért a Szovjetunió szétesése után orvvadászat indult ellenük, a mezőgazdasági termelés bővülése pedig az élőhelyüket veszélyezteti.

A kazahsztáni hatóságok közlése szerint a gondok ellenére a tatárantilop-populáció 2011-ben 102 ezret tett ki.

A szajga (Saiga tatarica) testhossza 110-140 centiméter, marmagassága 60-80 centiméter, rövidke farka van, és testtömege 20-50 kilogramm. A bakok nagyobbak és nehezebbek a nőstényeknél. A nyári szőrzet gyapjas és világosbarna, a téli fehér, hosszabb és tömöttebb. Feje nagyméretű, rajta hatalmas, duzzadt orrüreg van, amelynek orrnyílásai lefelé mutatnak. A párzási időszakban a hím orra szinte ormányszerűvé nő. Csak a hímnek van szarva, amely erősen gyűrűzött, enyhén hátrafelé hajlik és áttetsző borostyánszínű.

A tatárantilop társas lény, 30-40 állat alkot egy csordát. A vándorlás idején a csordák egyesülnek. Egy-egy nap alatt akár 100 kilométernél hosszabb vándorutat is meg tudnak tenni.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2020. Augusztus 03. 10:57, hétfő | Belföld

Súlyosítást kér az ügyészség a Szigeten lebukott holland drogkereskedők ügyében

A kényszerintézkedés és a kiszabott büntetés súlyosítását kezdeményezték a tavalyi Sziget Fesztiválon lebukott két holland drogkereskedő ügyében - tájékoztatta Fővárosi Fellebviteli Főügyészség hétfőn az MTI-t.

2020. Augusztus 03. 09:36, hétfő | Belföld

Amíg nincs koronavírus-vakcina, csak az eddigi módon lehet védekezni

A vakcina kifejlesztéséig csak a már megszokott módon lehet védekezni a koronavírus-fertőzés ellen: maszkhasználat, kézfertőtlenítés, távolságtartás és a külföldről hazatérők ellenőrzése

2020. Augusztus 03. 09:30, hétfő | Belföld

Meghalt egy épülő házról lezuhanó ember Gyömrőn

Életét vesztette egy épülő családi ház tetőszerkezetéről lezuhanó ember Gyömrőn vasárnap - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-vel.

2020. Augusztus 03. 08:01, hétfő | Belföld

Közjegyző: a lakásbérleti szerződést írásba kell foglalni!

A lakásbérleti szerződést írásba kell foglalni, és bár jogász közreműködése nem kötelező, érdemes megfontolni - mondta Asbóth-Hermányi Lőrinc közjegyző az M1 csatornán vasárnap reggel.