Városlista
2020. február 29, szombat -

Hírek

2020. Január 28. 16:03, kedd | Belföld

43 milliót csaltak ki nyugdíjasoktól az unokázós csalók

43 milliót csaltak ki nyugdíjasoktól az unokázós csalók

Három éve megsokszorozódtak az unokázós bűncselekmények.

Amikor csalók idős embereket tévesztenek meg azzal, hogy unokájuk bajba jutott, és pénzre van szüksége, hogy a rendőrök egy kifejezetten az elfogásukra alapított speciális egységet hoztak létre.

Ezt a csapatot az ilyen ügyekben már tapasztalt, rutinos nyomozókból állították össze. Most is ők csaptak le.

Most a speciális egység csapott le arra a bandára, amely 33 idős embertől csalt ki pénzt.

18 embert hallgattak ki a rendőrök, közülük egy ember a gyanúsítás után megszökött, így vele együtt még 5 embert keresnek.N. Csabát, L. Mária Ilonát, H. Ernőt, H. Marinát és B. Ferencet, elfogatóparancs alapján körözik. Az elkövetők között van két fiatal is és több esetben az is kiderült, hogy a csalók rokonok. Általában a nők között van testvéri kapcsolat, akiknek az élettársaik is benne voltak a szerveződésben.

Összesen 43 millió forintot csaltak ki, 2018 és 2019 nyara között,

ebből az elfogások során 8,5 milliót forintot tudtak lefoglalni a rendőrök és visszaadni az átvert embereknek.

Módszerük az volt, hogy régi papír alapú telefonkönyvekből véleltenszerűen kiválasztottak embereket, őket csapták be. A rendőrök az egyik lakásban megtalálták ezeket a bejelölt telefonkönyveket, lapokat. Több esetben özvegyeket, doktorokat választottak. Volt olyan eset is, amikor úgy sikerült kicsalni pénzt, hogy az áldozatnak nem is volt unokája.

A bűnszervezetben mindenkinek megvolt a saját feladata. A szervezet irányítói telefonáltak egy angliai telefonszámról a kiválasztott embereknek ésrokonnak, unokának, barátnak kiadva magukat győzték meg arról az időseket, hogy balesetet okoztak és a kár kifizetéséhez azonnal pénzre van szükségük. Azért, hogy miért ilyen sürgős és azonnali a helyzet, arra a csalók több variációt találtak ki, többek között, hogy így el tudják kerülni a rendőri eljárást, vagy, hogy veréssel fenyegetik és addig nem engedik el, míg pénzt nem kapnak.

A fiatalkorúak feladata az volt, hogy a pénzt átvegyék az idős emberektől, mintha a hozzátartozójuk barátai lennének.

A csalók végig szóval tartották az időseket telefonon, hogy amíg a pénzt begyűjtő emberük oda nem ér, még véletlenül se tudjanak másnak telefonálni, a helyzet valódiságáról meggyőződni.

Miután az átvert emberek átadták a pénzt, higgadtan átgondolták a történteket és felhívták hozzátartozójukat, akkor derült ki, hogy csalás áldozatai lettek. Sok esetben annyira szégyellték magukat, hogy még családjaiknak sem vállották be, hogy mi történt velük, így a rendőrség is csak hetekkel később értesült az esetről.

Forrás: origo.hu

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 29. 09:09, szombat | Belföld

Vadvilág napot rendeznek kedden a fővárosi Állatkertben

A vadvilág napja alkalmából március 3-án, kedden állatbemutatókkal, látványetetésekkel, filmvetítésekkel, kreatív alkotóműhellyel, állomáspontos játékkal és több más programmal várja az érdeklődőket a fővárosi állatkert.

2020. Február 29. 08:13, szombat | Belföld

Folytatódik az országos strandfejlesztési program

Folytatódik az idén a strandfejlesztési program, amelynek keretében közel 3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással országszerte 86 strand újulhat meg

2020. Február 29. 07:13, szombat | Belföld

Schanda: Nincs ok a pánikra és az élelmiszer-felhalmozásra a koronavírus miatt

A kormány megérti az emberek félelmét a koronavírus-fertőzéstől és az ebből adódó élelmiszer-felhalmozást, de ez a szakértők szerint sem indokolt

2020. Február 29. 06:00, szombat | Belföld

Árad a Tisza felső szakasza, beüzemelték az uszadékszedő láncot

Beüzemelte pénteken, már másodszor a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság azt a magyar fejlesztésű és kivitelezésű uszadékszedő láncot, ami a megáradt Tiszán érkező nagy mennyiségű szennyeződés összegyűjtésére szolgál