Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2018. Február 06. 07:20, kedd | Külföld

4400 éves sírra bukkantak Egyiptomban

4400 éves sírra bukkantak Egyiptomban

Hetpet 4400 éves, falfestményekkel díszített sírja a 2018-as év első nagy egyiptomi régészeti felfedezése.

A magas rangú papnő ritka falfestményekkel díszített 4400 éves sírját fedezték fel Egyiptomban a gízai piramisok melletti nyugati nekropoliszban. - írja az MTI. Az egyiptomi régészek által feltárt sír tulajdonosa Hetpet volt, Hathornak, a szépség és a szerelem istennőjének papnője, aki magas tisztséget töltött be a királyi udvarban az óbirodalmi ötödik dinasztia uralmának végén.

A 2018-as év első nagy egyiptomi régészeti felfedezését, az agyagtéglákból épült és ritka falfestményekkel díszített sírt szombaton mutatták be a sajtónak. A sír feltárásán október óta dolgozott egy egyiptomi expedíció, Mosztafa Vaziri, a Legfelső Régészeti Tanács vezetőjének irányításával.

A bejárat egy L-alakú szentélybe vezet, ahol megtisztulási célokat szolgáló fürdőmedence található. A folyosó falain tömjén és áldozati adományok tárolására szolgáló üregek láthatók, egy falmélyedésből hiányzik a sír tulajdonosának szobra.

Forrás: index.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).