Városlista
2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2018. Január 18. 07:45, csütörtök | Külföld

45 km hosszú kanálist építenek a törökök

45 km hosszú kanálist építenek a törökök

A kanális építése hamarosan elkezdődik, és várhatóan 2023-ra készülhet el. A Fekete-tengert fogja összekötni a Márvány-tengerrel.

Törökország geopolitikai, gazdasági és katonai potenciálját jelentős mértékben megerősíti majd.

A Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu korridor, vagy röviden az „Isztambul-csatorna" nevet fogja viselni, stratégiai és gazdasági szempontból egy rendkívül fontos megaberuházás. A kanális 400 méter széles, és 45 km hosszú lesz, lényegében párhuzamos lesz a Boszporusz-szorossal, amely lehetővé fogja tenni napon akár 160 hajó áthaladását is, amelyeknek a többsége olajat fog szállítani.

A cél az, hogy tehermentesítsék a Boszporuszt, valamint a folyamatos gáz, illetve olajszállításokkal ne veszélyeztessék a 15 milliós török metropolisz lakosságának a biztonságát és az egészségét.

A csatorna építése nemsokára elkezdődhet, és várhatóan 2023-ra készül el. A Fekete-tengert fogja összekötni a Márvány-tengerrel.

Közben az orosz Gazprom bejelentette, hogy 3,28 milliárd dollárt fog befektetni a TurkStream, azaz Török Áramalt (gázvezeték) nevű projektbe. Ennek két vonala van, az elsőt idén májusban fogják átadni és jövőre működhet teljes kapacitással, a funkciója pedig Törökország gázellátásnak a szavatolása lesz.

A második vonal építése még csak most kezdődik, ez viszont Európa felé fog irányulni.

Ennek keretén belül értelmezhető az Isztambul-csatorna megépítése is, amelyet már elég rég óta terveznek, de csak most léphet a megvalósulás fázisába. Ezen keresztül lehet majd Európába szállítani az orosz gázt.

Ennél viszont még nagyobb geopolitikai jelentősége lesz a kanális térségének, hiszen a Kínából kiinduló „Új Selyemút" elnevezésű grandiózus projektnek is az egyik fontos állomása lehet a török metropolisz.

Forrás: origo.hu

Térkép forrás: Forrás: AFP/Anadolu Agency/Murat Usubaliev

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.