Városlista
2020. szeptember 21, hétfő - Máté

Hírek

2019. Március 04. 20:28, hétfő | Helyi

50 éves a győri Széchenyi István Egyetem - könyvbemutató

50 éves a győri Széchenyi István Egyetem - könyvbemutató

Ötvenéves a győri Széchenyi István Egyetem, illetve annak jogelődje, a Közlekedési, Távközlési és Műszaki Főiskola. A jubileum alkalmából Egyetemi éveink címmel könyv jelenik meg Winkler Csaba szerkesztésében.

"Akkor lesz Győrben egyetem, ha a Lenin-szobor lépést vált. A történelem szemétdombjára küldött rendszerből itt maradt mondás gyakran hangzott el a kilencvenes évek közepén és végén, amikor napirendre került az egyetemmé válás. Sokan akarták, de kevesen hittek benne. „Legyen Győrben egyetem” – írta fel Orbán Viktor miniszterelnök első kormánya idején jegyzetfüzetébe, amelyet látogatásakor az Audiban hagyott.

A hit és persze a hatalmas lobbizás győzelemre vezetett. 2002-ben Győr csatlakozott az egyetemi városok sorába. Immár tizenhét év telt el azóta, a campus pedig óriási fejlődésen ment át. A születésnapon az egyetem dokumentumgyűjteménnyel tiszteleg a fél évszázad előtt, reflektorfénybe állítva az egyetemmé váláshoz vezető, olykor rögös utat.

"Az „Akadémia – Főiskola – Egyetem” könyvsorozat második kötetét, az „Egyetemi éveink” című dokumentumgyűjteményt alapításunk fél évszázados jubileumán jelentetjük meg" – írja az előszóban dr. Földesi Péter rektor és dr. Filep Bálint kancellár.

Jelzik azt is, hogy az egyetemalapítás parlamenti és intézményi folyamatához kevésbé ismert, vagy most először olvasható forrásokat használnak, tesznek közkinccsé. A Széchenyi István Egyetem fejlődését, képzéseinek bővülését, tartalmi, szellemi gyarapodását elsődlegesen a közel másfél évtizede alapított, sikeresen működő Széchenyi Alumni Magazinban eddig megjelent cikkekre alapozva teszik közzé.Az egyetem barátai fejezetben helyet kapott a Borkai Zsolt polgármesterrel készült interjú is, amelynek címében a város vezetője azt hangsúlyozza, az együttműködés a siker záloga.

A kötetet Winkler Csaba szerkesztette, aki nem csak Győrben, országosan is rekordernek számít. Két év híján negyven esztendeje az intézmény kommunikációs titkára. Nála többet csak kevesen tudnak az egyetemről.

„Hat főigazgatóval és rektorral dolgoztam együtt” – mondja, amikor tőmondatokban a 38 év összefoglalójára rákérdezek. Hogy hány tanszékvezető kinevezéséről, egykoron főiskolai, 17 éve egyetemi hallgató sikereiről küldött hírt a médiának, szinte lehetetlenség válaszolni.

A kötetet március 13-án mutatják be az új campuson, digitális formában pedig ingyenes letölthető lesz az egyetem honlapjáról.

Szerző: Koloszár Tamás
Fotó: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2020. Szeptember 03. 14:03, csütörtök | Helyi

Merre tart 2020-ban a győri ingatlanpiac?

Győrben stagnálnak az ingatlanárak

2020. Július 27. 18:49, hétfő | Helyi

A Nemzeti Kutatási Felhő az amerikai egyetemek és IT óriások új, közös kezdeményezése

Új szintre lép a Felhő technológia felhasználása: számítástechnikai mamutcégek közös megállapodásra jutottak egyetemekkel.

2020. Július 27. 18:43, hétfő | Helyi

Mérföldkőhöz ért a Forrás –

Mérföldkőhöz ért a Forrás – Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése a Nyugat-Dunántúlon című, nagy népszerűségnek örvendő projektünk

2020. Július 17. 14:16, péntek | Helyi

Fontos mérföldkőhöz érkezett a Forrás projekt - elkezdődtek a képzések...

2020. június végén elindultak az első képzések az „Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése Nyugat-Dunántúlon” című projektben.