Városlista
2022. augusztus 20, szombat - István

Hírek

2011. Szeptember 25. 14:25, vasárnap | Belföld
Forrás: STOP

50 ezret fizethet, aki nem vesz részt a népszámláláson

50 ezret fizethet, aki nem vesz részt a népszámláláson

"Békeidőben a népszámlálás a legnagyobb hadművelet egy országban" - idézte az ENSZ ide vonatkozó dokumentumát Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke.

Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy kötelező-e részt venni a hadműveletben, illetve van-e büntetés annak megtagadásakor. A STOP összeállítása.

2011. október 1-jén kezdődik a népszámlálás Magyarországon. Idén először már az interneten keresztül, önbevallással is lehet adatot szolgáltatni, de 40 ezer számlálóbiztos is járja majd az országot - közölte a Központi Statisztikai Hivatal múlt hét keddi sajtótájékoztatóján.

A 2009-ben elfogadott törvény szerint a népszámláláson való részvétel kötelező. Az adatszolgáltatás megtagadása, valamint szándékosan és nyilvánvalóan hamis adatok közlése szabálysértésnek minősül, ami 50 ezer forintig terjedő pénzbírság kiszabását vonja maga után - hangsúlyozta a STOP kérdésére Virágh Eszter, a KSH népszámlálási szóvivője.

Azzal az állampolgárral szemben, aki nem engedi be lakásába a kérdezőbiztost, szintén szabálysértési eljárást kell indítani. A bírság megfizetése azonban nem mentesít az adatszolgáltatási kötelezettség alól - tette hozzá a szóvivő.

A kérdezőbiztosokat, valamint az adatok feldolgozásában résztvevőket szigorú titoktartás köti. A népszámlálás célja, hogy a lakások és a népesség összetételéről, legfontosabb jellemzőiről kapjunk információt, éppen ezért a kérdőíven nem szerepel a válaszadó neve - írja a népszámlálás hivatalos honlapja.

A népszámlálás megfelel az adatvédelmi, statisztikai, kisebbségi és népszámlálási törvényeknek. Egyedi adat soha nem kerülhet ki, név nem szerepel a kérdőíveken, a lakcímet pedig a személyes adatoktól külön kezelik - fűzte hozzá a szóvivő.

Virágh Eszter ugyanakkor leszögezte, hogy van néhány olyan, úgynevezett szenzitív kérdés, amelyek megválaszolása nem kötelező a 2011-es népszámláláson. Ilyenek például a nemzetiségi hovatartozásra, az anyanyelvre, illetve a vallásra vonatkozó kérdések. Sőt, nem kell állást foglalnunk a tartós betegségekre és fogyatékosságra rákérdező rubrikákban sem.

A népességszámlálás első, rendszerezett adatait jövő év márciusa körül hozzák nyilvánosságra, és jövő év végére kerül valamennyi adat az adatbázisba. A kérdőíveket a számlálóbiztosok jövő hét keddtől péntekig kézbesítik a lakosok címére. A borítékban háztartásonként egy lakás- és egy személyi kérdőív szerepel majd.

Október 1-16. között lehetőség lesz az internetes adatközlésre is, a lakáskérdőíven szereplő azonosítókód alapján. A kitöltés 20-30 percet vesz igénybe, és ha az adott címről minden lakos adatait pontosan közlik, nem keresi fel őket a számlálóbiztos. Ellenkező esetben időpontot egyeztetnek a kérdőív kitöltéséről, ami történhet önbevallásos módszerrel - azaz a lakos vállalhatja, hogy saját maga tölti ki a kérdőíveket -, vagy megbeszélhetnek egy konkrét időpontot, amikor alkalmas a válaszadás az adott címen.

Arra is van lehetőség, hogy az október 1. utáni személyes találkozón azonnal kitöltsék a számlálóbiztos vezetésével az adatlapokat, de ha az önkitöltés mellett döntenek, annyi ívet kell kérni, ahányan az adott címen laknak - zárta a szóvivő.

STOP

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 19. 18:09, péntek | Belföld

Évekig bujkált a húszmilliós pénzmosás gyanúsítottja

Hollandiában fogták el az évekkel ezelőtti bűncselekmény feltételezett elkövetőjét. A férfit most hozták Magyarországra, a budapesti nyomozók őrizetbe vették.

2022. Augusztus 19. 15:09, péntek | Belföld

Már 153 Mol-töltőállomáson van ingyenes kutyachip-leolvasó

Újabb Mol-töltőállomásokon található ingyenes kutyachip-leolvasó, így már 153 kúton tudják segíteni a kutyák és gazdáik egymásra találását.

2022. Augusztus 19. 14:08, péntek | Belföld

Elfogták a Sziget fesztiválon verekedő férfit és társát

Súlyos testi sértés és könnyű testi sértés megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárást egy, a Sziget fesztiválon verekedő férfival szemben - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság pénteken a rendőrség honlapján.

2022. Augusztus 19. 11:55, péntek | Belföld

Elfogták a kerepesi önkielégítőt, Nógrádig követték

Nógrád megyéig követték a szeméremsértéssel gyanúsítható férfi nyomait a gödöllői rendőrök. Elfogták, kihallgatták, kezdeményezik bíróság elé állítását.