Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2018. Július 24. 10:30, kedd | Belföld

555 éve vásárolta vissza a Magyar Koronát Hunyadi Mátyás

555 éve vásárolta vissza a Magyar Koronát Hunyadi Mátyás

555 évvel ezelőtt 1463. július 24-én, Hunyadi Mátyás visszavásárolta a Magyar Szent Koronát III. Frigyestől.

A magyar uralkodó legitimációjának első és kihagyhatatlan “eszköze” a Szent Korona volt egészen az államforma XX. századi megszűnéséig. Ezért válhatott az ereklye hatalmi harcok, politikai cselszövések eszközévé, sőt sokszor főszereplőjévé.
Ma már szinte elképzelhetetlen jelentőségét mutatja, hogy Hunyadi Mátyás hihetetlen árat, 80 ezer aranyforintot fizetett érte és vállalta, ha fiú utód nélkül hal meg, a trón a Habsburg-házat illeti.


A tárgyalást Vitéz János, akkor még váradi püspök vezette. Az ünnepélyes hazaszállítást követően a Koronát Sopronban közszemlére tették, ahova az ország népe elzarándokolva lerótta tiszteletét a szentség előtt.
Így Mátyás hatalma csaknem hat esztendővel megválasztása után végre legitimmé vált: 1464. március 29-én az esztergomi érsek Székesfehérvárott magyar királlyá koronázta.
Összesen több mint tíz olyan alkalomról tudunk, amikor a koronát menekíteni kellett, ellopták vagy elrabolták, de elhagyta őrzési helyét. Kilencszer az országhatárt is átlépte, de mindig hazatért.

Főkép: felvidek.ma

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: