Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2010. Május 04. 09:00, kedd | Helyi
Forrás: Gézengúz Alapítvány

5 éves a GZENGZ HZ

5 éves a GZENGZ HZ

Az öt esztendő alatt a több mint kétezer, rászoruló gyermek ellátása történt meg a Gézengúz Alapítvány által működtetett, győri rehabilitációs centrumban.

A koraszülések aránya hazánkban 9% körüli - amely évente 8-9000 csecsemőt jelent. A megfelelő, méhen belüli fejlődési idő előtt világra jövő kisdedek azonban különféle sérülésekkel, fejlődési zavarokkal érkezhetnek. Az orvostudománynak köszönhetően ugyan mára az 500 grammos újszülöttek életkilátásai is annyira javultak, hogy maradandó károsodás nélkül érhetik meg a felnőttkort - de sajnos, nem minden baba ilyen szerencsés. Az ő esetükben a károsodás jellegének mielőbbi felismerése és a minél korábban megkezdett, egyénre szabott terápia jelenti az esélyt, hogy lehetőleg egészséges gyermek, majd felnőtt váljon belőlük - vagy legalábbis a károsodás mértéke csökkenthető legyen.

A Gézengúz Alapítvány A Születési Károsultakért" nevű civil szervezetet 1990-ben dr. Schultheisz Judit alapította azzal a céllal, hogy a korai fejlesztés módszereivel a lehető legnagyobb esélyt nyújtsa az egészséges élethez a koraszülött, illetve az időben, de szülési sérüléssel világra jött csecsemőknek.
Az alapítvány azóta a társadalmi jóléthez egy szűk, ám annál fontosabb keresztmetszetben igyekszik hozzájárulni. Legfontosabb elve: az idegrendszeri érintettség mielőbbi felismerése, korai terápia beállítása, hosszú távú menedzsmentje, a komplexitás, a minőségbiztosítás és az integráció jegyében.
Hosszú távú célja egy széleskörű, holisztikus (teljességre törekvő) szemléletű egészségügyi ellátás megteremtése. Elsősorban a sérülten született gyermekeknek nyújt segítséget és lehetőséget arra, hogy különböző fokú, súlyosságú betegségük, születési rendellenességük ellenére is a lehető legteljesebb életet élhessék. A céloknak alárendelt módszerek is egyedinek nevezhetőek. Nem csupán arra figyelnek a munkatársak, hogy a gyermek gyógyuljon, fejlődjön, hanem ebbe a folyamatba az egész családot bevonják, így erősítve a szülő-gyermek kapcsolatot. E szemlélet keretében valósítják meg prevenciós, rehabilitációs és integrációs programjaikat is. A szervezet működése sokrétű, tevékenységét magán és közfinanszírozásban végzi.

Jelenleg 3 telephelyen működik az alapítvány, országos ellátást biztosítva: Budakalászon (Cseppek Háza), Budapesten (budai Kp.) és Győrben (Gézengúz Ház). Ambuláns keretek között folyik a munka, amelynek során évente 2500 családnak nyújtanak segítséget.
Folyamatosan nő az ellátottak száma, s ezzel arányosan nő a szervezet által foglalkoztatottak létszáma is. Jelenleg a 27 munkatársból tízen Győrben dolgoznak, ebből öten főállásban.
Nem könnyű egy ekkora intézményhálózatot, az ehhez szükséges szakembergárdát fenntartani. Az alapítvány némi működési támogatást kap az Egészségügyi Minisztériumtól, emellett pályázatokat nyújtanak be, illetve keresik a lehetőségeket önkormányzati támogatásokra és adományokra is.

Az alapítvány tevékenysége hiánypótló, magas színvonalú, állampolgári jogon járó ellátás, amelyet a szükséges spektrumban (megelőzés, korai terápia, fejlesztés) kapacitáshiány és az egészségügyi integráció nehézsége miatt az állam jelenleg nem biztosít. Terápiás modellje olyan közfeladatot elégít ki, mely több generációra kiterjedő társadalmi problémára kínál megoldást. Munkájuk sikere esetén a most még érintett gyermekek felnőttként kevésbé szorulnak az egészségügyi-szociális ellátó rendszerre, tevékeny életet élhetnek. Saját fejlesztésű terápiáik a korai neuro-hidrohabilitáció és a HUPLE-program. A HUPLE egyensúlyt és koordinációt fejlesztő eszköz dr. Schultheisz Judit szabadalma.

A Gézengúz Ház története:
A Gézengúz Alapítvány győri csoportja - a budapesti csoport szakmai együttműködésével - 17 éve van jelen a városban és a régióban.
Kezdetben állandó helyiséggondokkal küszködtünk. A több évig tartó keresgélés után nagyon megörültünk, amikor 2004-ben a győri önkormányzat úgy döntött, hogy az alapítvány részére - 10 évre - átadja a Liget utcai, volt orvosi rendelőt, ami akkor már hosszabb ideje üresen állt, az állapota pedig jelentősen leromlott.
Egy sikeres pályázat eredményeként a felújításhoz sikerült elnyernünk a Vodafone Magyarország Alapítvány támogatását, és szerencsénkre a beruházáshoz további segítők is csatlakoztak. A munkák 2004 szeptemberében kezdődhettek meg, majd 2005. március 5-én adtuk át a központot a családok és a gyermekek számára.
A Gézengúz Ház stabil szakmai, anyagi és infrastrukturális hátteret jelent számunkra. Benne a terápia teljes spektrumát a családok rendelkezésére bocsáthatjuk, és több szakemberrel több gyermeket tudunk ellátni.

A rendezvény célja:
A Gézengúz Ház 5 éves születésnapjának ünneplése.
A Gézengúz Ház kialakításakor célunk volt, hogy a hozzánk érkezők már a fogadószobába belépve úgy érezzék magukat, mintha egy család otthonában járnának - azaz, semmi rendelő-, vagy intézmény jellege ne legyen a központnak. Nincsenek feliratok, számok, névtáblák az ajtókon, helyettük mindenütt barátságos pasztellszínek, kényelmes ülőbútorok és sok-sok zöld növény. Célunk, hogy az ebbe a környezetbe betoppanó családok minden tagja jól érezze magát. Rengeteg színes játékkal, fejlesztő és foglalkoztató eszközökkel, tornaszerekkel, tükrökkel szereltük fel a terápiás szobákat, segítve ezzel a tevékenységünket. A vizsgáló helyiségben egy faliszekrény rejti azt az ultrahang-készüléket, mellyel a diagnosztikai munkánkat segítő koponya ultrahang szűrővizsgálatokat tudjuk végezni.
Különleges hely a Házban a "koraszülött ellátó szoba", ahol a pici babák vízi és szárazföldi terápiája történik. Egy hatalmas kád biztosítja a korai, hidroterápiás ellátás elvégzésének lehetőségét. A falak érdekes kialakítása miatt pedig olyan érzése lehet az embernek, mintha a tenger ölelné körbe a családot...

Tevékenységünk bemutatása:
Alaptevékenységeink: rendszeres szakvizsgálatok, kontrollok, egyéni gyógytorna, gyógypedagógiai fejlesztés, manuálterápia, neuro-hidroterápia, kinesio-taping, csoportos gyógyúszás és mozgásterápia, otthonellátás, szülői oktatói programok, információs szolgáltatás, speciális terápiás eszközök kölcsönzése, segédeszköz ismertetés, integrációt segítő rendezvények szervezése, graduális és posztgraduális oktatásban való részvétel...

A budapesti csoport szakmai irányítása mellett a Gézengúz Házban maroknyi szakembercsoportunk modellértékű, összetett diagnosztikai és terápiás fejlesztő csoportmunkája folyik. Az 5 év alatt 2038 gyermek ellátása történt.
A szakmai bemutatóinkon bepillantást nyerhetnek a Gézengúz modell"-be, amely elsősorban az idegrendszeri sérült gyermekek számára kidolgozott és alkalmazott, összetett, terápiás ellátó rendszer. A modell egységes metodika alapján, egymásra épülő terápiás elemekből áll. A rendezvényen megismerkedhetnek az egyéni terápiában elsajátított mozgás és mozdulatsorok megerősítési folyamatával - méghozzá csoportos foglalkozás keretében. A korai mozgásterápiát vízben (neuro-hidrohabilitáció), és az egyéni terápiát, - amely több módszer együttes alkalmazását jelenti - egyaránt bemutatjuk.

Alapítvány megalakulása óta hiteles és magas szakmai színvonalú munkát végző szervezetté vált, eddig több ezer gyermek gyógyulásában vett részt.
Szeretnénk elérni, hogy a hangsúlyosabb állami támogatás, a professzionális forrásteremtés és a társadalom segítő hozzáállása lehetővé tegyék, hogy valamennyi korai fejlesztésre szoruló gyermek hozzáférjen teljes körű, magas színvonalú ellátásunkhoz. Nagy szükségük lenne a finanszírozás stabilizálására, minden segítség elkél, hogy fenntartható legyen minőségi ellátásunk.

Elérhetőségünk:
Gézengúz Alapítvány a Születési Károsultakért Győr
Vezető terapeuta: Kovácsné Lengyel Monika
Telephely: 9025 Győr, Liget u. 1.
Telefon/fax: 06 96 / 517-830, 06 96 / 439-115
gezenguzgyor@gezenguz.hu, www.gezenguz.hu
Adószám: 19650823-1-41
Számlaszám: UniCredit Bank: 10918001-00000411-38110049



Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.

2024. Április 28. 08:10, vasárnap | Helyi

Szent Flórián nap – Nyitott szertárkapuk napja Győrszentivánon

A Nyitott Szertárkapuk Napjára különleges programmal készül a Győrszentiváni Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

2024. Április 28. 07:15, vasárnap | Helyi

Eddig ötezren tudták csökkenteni áramszámlájukat napenergia segítségével

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban.

2024. Április 27. 09:13, szombat | Helyi

Bejárná Miklósa Erikával a pannonhalmi bazilikát?

Olyan tárlatvezetés-sorozatot szerveztek, ahol egy-egy bencés szerzetessel és egy ismert és elismert tekintéllyel lehet bejárni a bazilikát.