Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. November 23. 12:19, szombat | Helyi
Forrás: police.hu

8 tipp a balesetmentes közlekedéshez

8 tipp a balesetmentes közlekedéshez

1. A járművek téli felkészítése vált időszerűvé az elmúlt napok időjárásának tükrében. Ajánlatos már most alaposan átnézetni a gépjárműveket, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot.

2. Tapasztalat, hogy a gépjárművezetők nem mindig az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetik járműveiket. A legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok okozzák. Ezért lényeges hogy minden járművezető felkészítse járművét és saját magát a téli közlekedésre.

3.A fagypont körüli hőmérséklet hatására több útszakaszon jelentkezhetnek lefagyások– erdővel szegélyezett útszakaszokon, hidakon, felüljárókon stb. -, melyek fokozott óvatosságra intenek.

4. A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű, a gumiabroncsok, az akkumulátor, a világítás és a fékrendszer kifogástalan állapota. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság, mely főleg az autópályákon nagy sebességgel való közlekedés esetén akár életet is menthet.

5. A téli gumik használata a csapadék kellő elvezetésével és a biztonságosabb úttartással a zord körülmények közötti egyenletes haladást biztosítja. Minden járműre csak olyan méretű gumiabroncsot szabad felszerelni, melyet a járműgyártó cég meghatározott. A nyári gumi 7 C0 fok alatt már nem teljesíti feladatát.

6. A köd, a szitáló eső, a nyálkás utak mindennapossá válnak. Szinte egész nap, de főleg éjszaka és a nappali órákban jellemző a fagypont körüli hőmérséklet. A száraz és vizes utak hirtelen válthatják egymást, mely különös óvatosságot és figyelmet kíván a volán mögött ülőktől.
A pára, a köd erősen rontja a távolságbecslő képességet, ezért a tárgyakat a valóságosnál távolibbnak látjuk.

7. Nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén, pedig a hibák könnyebben korrigálhatóak.

8. Huzamosabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, fagymentesítő zárolajozóra, elegendő mennyiségű élelmiszerre és italra is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.