Városlista
2019. november 20, szerda - Jolán

Hírek

2011. December 13. 14:09, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

80 százalékkal csökkentették a tumor méretét

80 százalékkal csökkentették a tumor méretét

Egereknél hatásosnak bizonyult egy amerikai kutatók által kifejlesztett tumorvakcina, amelyet emberi mell-, vastagbél-, petefészek- és hasnyálmirigyrák gyógyítására szánnak.

Bár az állatkísérletekben elért eredményeket nem mindig sikerül felhasználni a humán gyógyászatban, az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) hétfőn közzétett tanulmány szerzői bizakodók a vakcina hatékonyságát illetően. „Ez a vakcina nagyon erős immunválaszt hívott elő. Az immunrendszer mind a három összetevőjét aktiválja, miközben átlagosan 80 százalékkal csökkenti a tumor méretét” – hangsúlyozta Geert-Jan Boons, a tanulmány egyik vezetője, a Georgiai Egyetem munkatársa.

A kifejlesztett vakcina megtanítja az immunrendszert arra, hogy miként ismerje fel és támadja meg azokat a tumorsejteket, amelyek felszínén egy MUC1 jelű fehérje helyezkedik el. A MUC1 az agresszív tumortípusok 70 százalékánál megtalálható a sejt felszínén, így a melldaganat, a hasnyálmirigy vagy a petefészek tumora esetében is.

A vakcina által megcélzott fehérje túlzottan termelődik az úgynevezett háromszorosan negatív mellrákok 90 százalékánál is, amelyek egyébként sem a tamoxifénnel, sem az aromatáz inhibitorokkal, sem pedig a herceptinnel végzett kemoterápiákra nem reagálnak. Az ilyen típusú rákban szenvedő páciensek számára életmentő lehet egy újfajta megközelítés. A MUC1 elleni vakcinát a kemoterápiával kombinálva is alkalmazhatják, vagy megelőző intézkedésként olyan pácienseknél, akiknél emelkedett bizonyos ráktípusok kockázata.

Címkék: kísérlet, rák, tumor

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 20. 07:28, szerda | Belföld

Leégett egy családi ház tetőszerkezete Tatabányán

A külvárosi családi házban szerdára virradó éjjel csaptak fel a lángok - írja honlapján a katasztrófavédelem.

2019. November 20. 07:25, szerda | Belföld

Áder János: Magyarország 2050-re klímasemlegessé válhat

Magyarország 2050-re klímasemlegessé válhat, ebben fontos szerepet játszik a paksi atomerőmű új blokkjának felépítése, a közlekedés zöldítése, az ipari termelés átalakítása és a folyamatos erdőtelepítés

2019. November 20. 07:19, szerda | Belföld

Fokozottan ellenőrzik a webáruházakat az év végi ünnepi időszakban

Fokozottan ellenőrzi az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az online áruházakat az év végi ünnepi időszakban, a kiemelt vizsgálatok már november elején elkezdődtek

2019. November 20. 06:36, szerda | Belföld

Napirenden a képviselők jogállásának és a házszabálynak a módosítása

Az Országgyűlés szerdán összesen kilenc törvényjavaslat általános vitáját bonyolítja le.