Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Április 20. 05:01, péntek | Belföld
Forrás: mti

800 milliót csaltak ki cégvezetők - fegyházra ítélték őket

800 milliót csaltak ki cégvezetők - fegyházra ítélték őket

Két évtől négy és fél évig terjedő fegyházbüntetésre ítélt a Nyíregyházi Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen hat cégvezetőt,

akik ingatlanbefektetések ígéretével összesen mintegy 800 millió forintot csaltak ki csaknem 600 sértettől - közölte a törvényszék sajtószóvivő-helyettese az MTI-vel.

Sternné Deák Andrea elmondta, az elsőfokú bíróság az üzletszerűen, folytatólagosan és bűnszervezetben elkövetett csalás bűntette miatt indult ügyben az első-, a harmad- és a negyedrendű vádlottra egyaránt három év hat hónap, a másodrendű vádlottra négy év hat hónap, az ötödrendűre két év, a hatodrendűre két év hat hónap fegyházbüntetést szabott ki, a hetedrendű vádlottat pedig bűnpártolás vétsége miatt próbára bocsátotta.

Egyes vádlottakkal szemben vagyonelkobzást, illetve foglalkozástól eltiltást rendelt el a bíróság, amely a vádlottakat a teljes kárösszeg megfizetésére kötelezte.

A megállapított tényállás szerint az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott 2003-ban közös vállalkozást hozott létre, amellyel először élelmiszer-kereskedelmet akartak folytatni, majd felfigyeltek az ingatlanbefektetésben rejlő lehetőségekre. Országos irodahálózatot hoztak létre azzal a céllal, hogy a befektetők pénzét összegyűjtsék és saját céljaikra fordítsák - ismertette a szóvivőhelyettes.

Az ötödrendű vádlott az alapító tagok beszervezésével foglalkozott, a hatodrendű a működés jogi hátterét biztosította. A hálózat beindítását hatalmas reklámkampánnyal, óriásplakátokkal és újsághirdetésekkel egészítették ki.

A három, hat és tizenkét hónapra meghirdetett, magas hozam reményében több mint hatszáz sértett akarta pénzét befektetni a vádlottak által működtetett szövetkezetben, amelynek a bankszámlájára 50 ezer és 20 millió forint közötti összegeket fizettek be. A gyanúsítottak a csalásból származó pénz eredetének leplezésére a sértettek által befizetett összegeket különböző bankszámlákra utalták át.

Sternné Deák Andrea hozzátette, a bíróság a büntetés meghatározásakor figyelembe vette, hogy az ügyben jelentős idő telt el, mivel az eljárást a korábbi ítélet hatályon kívül helyezése miatt meg kellett ismételni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.