Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2010. November 30. 09:15, kedd | Helyi
Forrás: Nyugathír

800 milliós lefaragás a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzatnál

800 milliós lefaragás a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzatnál

A megyei közgyűlés legutóbbi ülésén elfogadták a jövő évi költségvetési koncepciót. Azért, hogy a hiány ne haladja meg az idei szintet, 800 millió forint kiadáscsökkentésre van szükség, a hiány így várhatóan 1,4 milliárd lesz.

A megyei közgyűlés pénteki ülésén 16 igen és 4 nem szavazattal elfogadta a megyei önkormányzat 2011. évi költségvetési koncepcióját. Eszerint - jelentős mértékű, mintegy 800 millió forint kiadáscsökkentő intézkedések alkalmazásával a hiány várható összege 1,4 milliárd Ft.

A megyei önkormányzat kötelező feladat- és hatásköri rendszerében nem történt változás az előző évi előírásokhoz képest. A Magyar Köztársaság költségvetéséről szóló törvényjavaslatban kerültek meghatározásra azok a rendelkezések, támogatási normatívák és mértékek, amelyek alapját képezik a megyei önkormányzat 2011. évi költségvetését megalapozó koncepciónak. Megállapítható, hogy 2011. évben a 2010. évi szabályozással ellentétben a központi támogatások csökkenő tendenciája már nem érvényesül.

A központilag szabályozott források várhatóan 105,5 millió Ft többletbevételt eredményeznek az előző évihez viszonyítottan, amely döntő részben - a törvénytervezet indokolása szerint - az egyenes ági öröklés és ajándékozás illetékmentessé tétele kapcsán kieső illetékbevételek kompenzálását szolgálja.

A megyei önkormányzat jövő évi költségvetésének összeállításánál meghatározó szerepe van az eddig (2010. évig) - jelentős mértékű kiadáscsökkentő intézkedések ellenére - felhalmozódott működési hiánynak (hitelnek), melynek várható összege 1,4 milliárd Ft. Ezt az összeget a 2011. évi költségvetésben hiteltörlesztésként kell szerepeltetni a kiadások között. Az évről-évre csökkenő központi támogatás következtében felhalmozódott hiány már olyan mértékű, amely megközelíti a megyei önkormányzat hitelképességének (fizetőképességének) felső határát, emiatt a hitel további növelésére korlátozottak a lehetőségek.

Ennek megfelelően a megyei önkormányzat 2011. évi költségvetésének összeállításánál a kiadások kifejezetten olyan szinten tervezhetők, amelyekre a tárgyévi bevételek döntő részben fedezetet nyújtanak. A korábbi évek elégtelen központi támogatása elsődlegesen a működés területén jelent meg, amely a következő években ismételten a finanszírozás negatív hatását eredményezte, hiszen pótlásának fedezetét bankhitel képezte. E mellett a tárgyévi támogatási hiányok pedig tovább növelték az "eladósodottság" mértékét.

Előzetes számítások szerint a feladat-finanszírozás változatlanul hagyása esetén 2,2 milliárd Ft-os működési hiánnyal kell, hogy számoljon a megyei önkormányzat. Annak érdekében, hogy a 2011. évi hiány lehetőleg ne haladja meg az előző évi szintet, - a költségvetési rendelet összeállításáig - mintegy 800 millió Ft összegű kiadáscsökkentő (illetve részben bevétel-növelő) intézkedés történt meg, pld. a kötelező feladatok jogszabályi előírásoknak megfelelő, minimál szinten történő ellátása a leggazdaságosabb szervezeti formában, a nem kötelező feladatok újbóli áttekintése, a saját bevételek növelése (szolgáltatás bővítés és a vagyonhasznosítás területén). Emellett a továbbiakban is kiemelt figyelmet kell fordítani a fejlesztéssel összefüggő pályázati lehetőségekre annak érdekében, hogy a feladatellátást szolgáló vagyon - elsődlegesen az ingatlanok - jelenleginél kedvezőbb elhelyezési lehetőséget nyújtson a feladatellátáshoz - írja a www.kekduna.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 09:14, péntek | Helyi

Győr legfinomabb kakaós csigáját kerestük – Megtaláltuk! (PR)

Kétféle ember van a világon: van aki tekeri, van aki harapja a kakaós csigát. Akár harapod, akár tekered a Bedő Pékség csigáját, egy problémád lesz vele: egyszer véget ér a tekercs.

2024. Május 17. 08:13, péntek | Helyi

Egész napos programok kicsiknek és nagyoknak – szombaton lesz a VIII. Gulyahajtás

Május 18-án, szombaton immár nyolcadik alkalommal szervezik meg Dunaszegen a gulyahajtást. A rendezvény idén is élményekkel teli családi kikapcsolódással kecsegtet.

2024. Május 17. 07:12, péntek | Helyi

Melléképület égett Écsen

Kerti hulladék égetéséből terjedt tovább a tűz egy melléképületre Écsen.

2024. Május 16. 09:15, csütörtök | Helyi

Változik az időpont foglalás rendszere

Július 1-től az Egészségablak applikációban és a 1812-es telefonszámon is lehet majd időpontot foglalni.