Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Február 21. 13:04, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

A Babmasina a leggyorsabb kávéhajtású autó

A Babmasina a leggyorsabb kávéhajtású autó

A Babmasina a leggyorsabb kávéhajtású autó a világon: 105 kilométeres óránkénti sebességet ért el vele megalkotója, Martin Bacon.

A brit férfi kedden döntött világcsúcsot Bean Machine-jével, azaz Babmasinájával Manchester közelében a Woodford repülőtéren. A 42 éves feltaláló egy 1989-ben gyártott Ford furgont alakított át babmeghajtásúra - pontosabban a kávébab feldolgozásakor hátramaradó növényi hulladékból készült préselt gömböcskék jelentik a kocsi üzemanyagát. A gömböket faszénnel felhevíti az autó "gyújtása", mire azok szénmonoxidra és hidrogénre bomlanak szét. A gázt azután lehűti a kocsi és megszűri, mielőtt meghajtaná magát a hidrogén elégetésével.
"Bármelyik kocsit lehet gázzal hajtani, a 2. világháború alatt Nagy-Britanniában több mint százezer jármű működött így, köztük buszok" - idézte Bacont a brit Metro újság.

Címkék: színes

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton