Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2012. Február 17. 12:30, péntek | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A befagyott, jeges vízfelületek használatának szabályai

A befagyott, jeges vízfelületek használatának szabályai

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja mindenki figyelmét, hogy a szabadidő eltöltése során is ügyeljen a megfelelő magatartási szabályok betartására.

A jégre lépés előtt mindig vizsgálja meg annak minőségét! Az enyhébb időjárás miatt megindul az olvadás, a szabadvizek jege is veszít szilárdságából. A jégre hullott hó szintén csökkenti a jég szilárdságát. Ne feledjük: sűrű hótakaró alatt a jég vékonyabb, mint a hómentes helyeken. A hóra esett eső, vagy az olvadás hatására kásás állagú jégen tartózkodni nem biztonságos, ne menjenek rá!

A szabadvizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha az kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. Azonban még a biztonságosnak ítélt jégre is TILOS rámenni éjszaka, korlátozott látási viszonyok között.

A befagyott állóvíz (főleg bányatavak) esetén a part közelében a jég rendszerint vékonyabb, néha üreges, ezért könnyebben törik. Beszűküléseknél az áramlatok gyengíthetik a jeget, a meleg források különösen veszélyesek, mert olykor csak elvékonyítják a jeget, ami nem látható.

Befagyott folyóvizeknél a folyókanyarok külső oldalán is vékony jégréteggel kell számolni. Sebes folyású, vagy kőtömbökkel telített szakaszon a jég szintén lényegesen vékonyabb.

A jégre lépés előtt mindig vizsgáljuk meg annak minőségét, síbottal, vagy bottal ellenőrizzük az előttünk lévő jég vastagságát, szilárdságát. Legalább 8-10 cm-es jégtakaró szükséges a biztonságos téli jeges sportoláshoz, de 12 cm-es jégvastagság esetén már biztonságban érezhetjük magunkat. A jég a tavakon, nyílt vizeken soha nem egyforma vastag, ezért ne kíséreljünk meg átkelni rajta.

Soha ne egyedül menjünk a jégre! Legalább ketten, optimális esetben hárman sportoljunk együtt, így tudunk egymásra figyelni, illetve egymáson segíteni baj esetén.

Fontos a ruházat helyes megválasztása. Testhez simuló több rétegű, lehetőleg kis nedvszívó tulajdonságú (termo, orkán, pamut) ruhákat válasszunk. Ezek lassan engedik át a vizet, így ha vízbe esünk, nem nagy súllyal húznak le és lassabban hűl ki a testünk.

Ha van mobiltelefonunk, azt mindig feltöltött állapotban vigyük magunkkal, így szükség esetén azonnal tudunk segítséget hívni. Érdemes figyelembe venni, hogy a mobiltelefon akkumulátora nagy hidegben hamarabb lemerülhet.
A jég beszakadását rendszerint már előre jelzi a ropogás és a recsegés, valamint a jég felületének süllyedése. Azonnal hasaljunk a jégre, lehetőleg arccal a part felé. Lassú, nyugodt mozdulatokkal kússzunk a part felé.

Ha a jég előjelek nélkül beszakad, vagy túlságosan későn reagálunk és beszakadt alattunk, azonnal tárjuk szét karunkat és dőljünk előre, minden eszközzel gátoljuk meg, hogy a jégfelület alá csússzunk vagy lemerüljünk a vízbe.
Ha a jégfelület alá kerülünk, mindig tartsuk nyitva a szemünket és nézzünk felfelé. Próbáljuk meg a felsőtestünkkel újból a jégfelület fölé jutni. Végezzünk lábunkkal lökésszerű úszó mozdulatokat.

Ha a jég újból beszakad, vágjunk magunknak utat a part felé addig, míg ki nem jutunk a partra, vagy teherbíró jégfelülethez nem érünk. A víz hőmérséklete a jégfelület alatt 0-4 oC, vagyis már 20-30 másodperc után hidegsokk következhet be (vérkeringési zavarok, a szívműködés leállása).

Mások bajba kerülése esetén ne kezdjünk felelőtlenül a mentésbe, mert azzal csak tetézhetjük a bajt. Hason csúszva közelítsük meg a jég közé került embert, de ne egészen a jég beszakadásának helyéig. Az utolsó szakaszt hidaljuk át segédeszközökkel (hosszú ággal, bottal, kötéllel, nadrágszíjjal). Ha több ember van a helyszínen, akkor alkossunk láncot úgy, hogy mindenki hason fekve az előtte lévő lábát fogja.

Ha a szerencsétlenül járt a jég alá került, már csak felkészült szakemberek tehetnek kísérletet a mentésre, azonnal értesíteni kell tehát a tűzoltóságot 105-ös segélyhívó számon.

A jeges vízből mentett embert ne vigyük azonnal túlfűtött, meleg helyre. Miután jeges ruházatától megszabadítottuk, dörzsöléssel próbáljuk a vérkeringését beindítani. A jégből mentett embert minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni, ezért azonnal értesítsük a mentőszervezeteket.

A közismert segélykérő telefonszámok ingyenesek, ezek a következők: 112, 105, 104, 107. Bejelentéskor mondjuk el nevünket, telefonszámunkat, valamint azt, hogy hol és mi történt.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a téli sportokat űzők figyelmét a fenti szabályok követésére, és arra, hogy a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény alapján aki a szabad vizek jegén való tartózkodás szabályait megszegi, szabálysértést követ el, és emiatt a hivatásos katasztrófavédelmi szerv helyszíni bírságot is kiszabhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 07:13, szerda | Helyi

Matekból is megvolt az írásbeli

Nagy meglepetés nem érhette a diákokat, aki készült, az írásbeli matematikaérettségi első részét nagyobb nehézségek nélkül oldhatta meg.

2024. Május 07. 09:13, kedd | Helyi

Győr legcsodásabb nőjét keresik

A köztünk élő hétköznapi, ám kivételes személyiségeket akarják megtalálni.

2024. Május 07. 08:11, kedd | Helyi

Szenzációsak a nyúliak! – 300 méterrel hosszabb lett a palacsintakígyó, mint azt tervezték

Palacsintagilisztának tűnik már csak az eredeti cél. 410 méter hosszú palacsintát akartak tekerni eredetileg Nyúlon, de annyira belendültek, hogy meg sem álltak 740 méterig.

2024. Május 07. 07:11, kedd | Helyi

Másként érettségiztek magyarból a diákok

Magyar nyelv és irodalomból érettségiztek tegnap a diákok.