Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2012. Március 05. 11:30, hétfő | Helyi
Forrás: HírTv

A bizonytalanságtól menekülnek az állami kézbe kerülő városi kórházak

A bizonytalanságtól menekülnek az állami kézbe kerülő városi kórházak

Évekig több százmillió forintos adósságot cipeltek magukkal azok a városi kórházak - így a Győr-Moson-Sopron megyei Margit Kórház is - amelyek májustól állami fenntartásba kerülnek - tudósít a Hír TV.

Csornán és Komáromban is úgy látják, a döntés véget vet a bizonytalanságnak, az ambuláns ellátás fejlesztésével, valamint az egynapos sebészet beindításával pedig kiszámíthatóbbá válik az intézmények működése. A helyiek azonban tartanak attól, hogy egy műtét miatt a jövőben távolabbra kell utazniuk, mivel az átszervezések következtében a nagyobb beavatkozásokat a jövőben a nagyobb, térségi kórházakban végzik el.

Funkcióváltás előtt áll a csornai Margit Kórház. Az átszervezés itt is döntően a műtétes szakmákat érinti, vagyis a sebészeti, fül-orr gégészeti, szemészeti vagy szülészeti ellátásért ezentúl messzebb kell utazni.

Horváth Győző, Csorna: "Sok beteg ember van, ahogy idősebbek leszünk, minél jobban rászorulunk erre, és a nagy utazgatások, az, hogy Győrbe meg Sopronba menni, ez elég körülményes. Tehát, nekünk itt a környékben, a Rábaközben nagy szükségünk lenne erre a kórházra."

A kórházigazgató szerint ugyan a havi 9-10 millió forintos veszteséget sikerült megfelezni, a drága beavatkozásokra már nem volna pénz.

Viniczai Zoltán igazgató, Margit Kórház, Csorna: "Nem tudunk olyan feladatokat vállalni, amit a demográfiai viszonyok nem támasztanak alá, gondolok itt a szülészeti tevékenységre, nem tudunk olyan feladatot vállalni, ami a mai technikai háttérelvárások mellett igazából nem teljesíthetők, tehát egy akut szívinfarktus ellátása, vagy esetleg egy vérrögoldás agyi inzultus esetén."

A rábaközi város országgyűlési képviselője szerint a belgyógyászati aktív ágyak megtartása jelenti a jövőt, és a megmaradást a kórháznak.

Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő, Csorna, Fidesz-KDNP: "Járóbeteg-szakellátás fejlesztés, az egynapos sebészet fejlesztése, a sürgősségi ellátás fejlesztése, a rehabilitáció, a krónikus ellátás fejlesztése, és természetesen törekszünk arra, hogy az aktivitása megmaradjon a csornai kórháznak. Én minden esélyt látok erre."

Aktív kórház maradhat a komáromi is, ahol az ügyelet és a gyermekgyógyászat sorsa bizonytalan. A fenntartó önkormányzat vezetője azt mondja, minden évben 300 millió forinttal támogatták az egészségügyi intézményt, amelynek a korábbi finanszírozási rendszerben csak hetei voltak hátra.

Molnár Attila polgármester, Komárom, Fidesz-KDNP: "A nap késői órájában, tehát munkaidőn túl is jöhetnek hozzánk a betegek szakrendelésre, és erre több százmillió forintos pályázati forrást fogunk kapni, hogy európai körülményeket tudjunk kialakítani a betegellátásban, amit mindenképpen fontosnak tartok, és hát ami a kórházban dolgozók munkahelyeit illetően legfontosabb kérdés, hogy aktív ellátást is fogunk nyújtani."

Kardiológiai ellátásra a jövőben Komáromból Győrbe kell utazniuk a betegeknek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.