Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Szeptember 17. 15:24, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

A bőr áteresztőképességét növelő ultrahanggal juttathatják be a gyógyszereket

A bőr áteresztőképességét növelő ultrahanggal juttathatják be a gyógyszereket

Új módszerükben ultrahangos hullámokkal növelték az emberi bőr áteresztőképességét az MIT (Massachusetts-i Műszaki Egyetem) kutatói, ami hatékonyabbá teheti bizonyos gyógyszerek bőrön át történő bejuttatását a szervezetbe.

Az eljárás gyors és fájdalommentes, mert kiküszöbölheti az injekciós tű használatát.
"Olyan, helyileg alkalmazott szereknél használható, mint a szteroidok, például a kortizol vagy olyan szisztémás szereknél, mint az inzulin és több más mellett antigénes vakcinálásnál is" - magyarázta az eljárás alkalmazhatóságát Carl Schoellhammer, az MIT végzős vegyészmérnöke, a fejlesztőcsoport tagja.
Az emberi fül számára hallható hangok felső határánál nagyobb frekvenciájú hanghullámok, az ultrahangok képesek arra, hogy a bőr legfelső rétege szerkezetének megváltoztatásával átmenetileg áteresztőbbé tegyék a bőrt a gyógyszermolekulák számára. A kutatók két különböző hullámhosszú ultrahangnyalábot alkalmaztak, így érték el, hogy a bőr áteresztőképessége jelentősen emelkedjen.
Az elmúlt években számos helyen zajlanak kísérletek a gyógyszerek bőrön át történő bevitelére. Az MIT-en kidolgozott módszer, a magas és alacsony frekvenciájú ultrahangos hullámok együttes alkalmazása adta eddig a legjobb eredményt - számolt be róla a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál.
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/09/120914133135.htm

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során