Városlista
2019. november 23, szombat - Kelemen

Hírek

2018. Február 18. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: Kossuth Rádió / Európai Idő

A Brexittel az Európai Parlament létszáma is csökken

A Brexittel az Európai Parlament létszáma is csökken

73 brit képviselői hely szabadul fel az Európai Parlamentben, amelyből 27-et a tagállamok egy része között osztanának szét, míg a maradékot az esetleges későbbi bővítésre tartalékolnák.

Tóth Norbert, az Alapjogokért Központ kutatója a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában elmondta: az egyes tagországokra jutó képviseleti helyek csökkenő mértékben arányosak a lakosság számával.

„Ezt azt jelenti, hogy minél népesebb egy tagállam, annál több szavazópolgárt képvisel egy európai parlamenti képviselő. A nagy tagállamok azt mondják, hogy a csökkenő arányosság elve nem érvényesül maradék nélkül jelenleg az Európai Parlamentben” – közölte a szakértő.

Az Európai Tanács ülése dönt a parlament összetételéről
A nagy tagállamok képviselik azt az elvet, hogy a felszabaduló 73 brit mandátum egy részét el kell osztani a bent maradó tagállamok között, úgy, hogy alapvetően „a nagyokat kompenzálják” – mondta. A jövő hét pénteki Európai Tanács ülése fog dönteni az Európai Parlament 2019 utáni összetételéről – tette hozzá.

Az Európai Parlament napokban elfogadott határozata arra utal, hogy nem osztanák el mind a 73 mandátumot, hanem tartalékolnának a bővítésekre – vélekedett Tóth Norbert.

Az Európai Parlament kezdeményezi a mandátumok elosztását, de végül az Európai Tanácsnak kell egyhangú szavazással eldönteni azt, hogyan osztják meg a mandátumokat egymás között a tagállamok – közölte.
A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

Ezek érdekelhetnek még

2019. November 22. 18:00, péntek | Belföld

Bővíti Magyarország és Bosznia-Hercegovina védelmi együttműködését

Bővíti a Magyarország és Bosznia-Hercegovina közötti védelmi együttműködést - jelentette be a két ország védelmi minisztere pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

2019. November 22. 15:58, péntek | Belföld

Meggyilkolta gyerekét egy fiatal nő Kunszentmártonon

Egy 32 éves kunszentmártoni nő meggyilkolta a 3 éves kisfiát. A rendőrség jelenleg is vizsgálja az eset körülményeit.

2019. November 22. 15:29, péntek | Belföld

Meghalt a Davis Kupa csapatának gyúrója

"Újabb szomorú hírt kell közölnünk a tenisz társadalommal"- írta honlapján a Magyar Tenisz Szövetség. Szerdán délután, 65 éves korában elhunyt Schober László, aki hosszú éveken keresztül segítette munkájával a hazai válogatottakat

2019. November 22. 14:24, péntek | Belföld

Kommandósok lepték el a Bécsi utat

Lezárták a III. kerületi Bécsi utat az Óbudai Egyetem közelében hatósági intézkedés miatt.