Városlista
2020. február 22, szombat - Gerzson

Hírek

2018. Február 18. 05:00, vasárnap | Belföld
Forrás: Kossuth Rádió / Európai Idő

A Brexittel az Európai Parlament létszáma is csökken

A Brexittel az Európai Parlament létszáma is csökken

73 brit képviselői hely szabadul fel az Európai Parlamentben, amelyből 27-et a tagállamok egy része között osztanának szét, míg a maradékot az esetleges későbbi bővítésre tartalékolnák.

Tóth Norbert, az Alapjogokért Központ kutatója a Kossuth Rádió Európai Idő című műsorában elmondta: az egyes tagországokra jutó képviseleti helyek csökkenő mértékben arányosak a lakosság számával.

„Ezt azt jelenti, hogy minél népesebb egy tagállam, annál több szavazópolgárt képvisel egy európai parlamenti képviselő. A nagy tagállamok azt mondják, hogy a csökkenő arányosság elve nem érvényesül maradék nélkül jelenleg az Európai Parlamentben” – közölte a szakértő.

Az Európai Tanács ülése dönt a parlament összetételéről
A nagy tagállamok képviselik azt az elvet, hogy a felszabaduló 73 brit mandátum egy részét el kell osztani a bent maradó tagállamok között, úgy, hogy alapvetően „a nagyokat kompenzálják” – mondta. A jövő hét pénteki Európai Tanács ülése fog dönteni az Európai Parlament 2019 utáni összetételéről – tette hozzá.

Az Európai Parlament napokban elfogadott határozata arra utal, hogy nem osztanák el mind a 73 mandátumot, hanem tartalékolnának a bővítésekre – vélekedett Tóth Norbert.

Az Európai Parlament kezdeményezi a mandátumok elosztását, de végül az Európai Tanácsnak kell egyhangú szavazással eldönteni azt, hogyan osztják meg a mandátumokat egymás között a tagállamok – közölte.
A cikk az Euranet Plus szervezettel, az Európai Unióról szóló hírek legfontosabb rádiós hálózatával együttműködésben készült. Értsük meg jobban Európát!

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 21. 20:42, péntek | Belföld

Halálos kamionbaleset történt az M5-ös autópályán Újhartyánnál, a kamion sofőrje meghalt

Elhunyt a vezetője annak a kamionnak, amely az M5-ös autópálya Budapest felé vezető oldalán Újhartyánnál felborult péntek délután – mondta Vattayné Székely Noémi, az ORFK sajtóügyeletese az MTI-nek.

2020. Február 21. 19:10, péntek | Belföld

Életveszélyes készítményt reklámoznak a neten

Olyan készítményt árulnak az internetek szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére, amelynek alkalmazása akár életveszélyes állapotot is okozhat - közölte a Magyar Kardiológusok Társasága pénteken az MTI-vel.

2020. Február 21. 18:07, péntek | Belföld

Elítélték a betegét félreintubáló altatóorvost

Jogerősen egy év két hónap, végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Nyíregyházi Törvényszék pénteken azt az altatóorvost,

2020. Február 21. 17:13, péntek | Belföld

Öltönyben mentett életet egy mentős

Az Országos Mentőszolgálat Operatív főosztályának vezetője pénteken a Teréz körúton szolgálati autójával közlekedett, amikor a Szív City közösségi életmentő applikáción keresztül ő is riasztást kapott, miszerint pár száz méte