Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. November 24. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: manna.hu

A cigánykirály már csak a lopás miatt aggódik

A cigánykirály már csak a lopás miatt aggódik

Florin Cioabă önjelölt ex-király két fia apjuk temetésén | Fotó: Egyed Ufó Zoltán

Daniel Cioabă, a Keresztény Romaközpont elnöke párizsi látogatása után azt nyilatkozta, hogy kartonbarakkokban lakó cigányokat látott a francia fővárosban, és állítja, a kéregetés már a múlté, de körülbelül száz személynek vannak gondjai a lopással.

A román cigánykirály múlt héten tett látogatást Párizsban, ahol több helyi hivatalnokkal és a rendőrség képviselőivel egyeztetett, majd meglátogatta a francia fővárosban lakó romákat.

„Láttam olyan romákat, akiket még nem integráltak.

Kartonbarakkokban laknak, de láttam olyanokat is, akik már majdnem beilleszkedtek. 3-4 csillagos konténerekben laknak” – fogalmazott Cioabă.

Hozzátette: Párizsban már a múlté a kéregetés.

„Amit Párizsban láttam, az nem egyezik meg azzal, amit itthon mondanak. Nincsenek már kéregető cigányok Franciaországban. A probléma a lopással van… Az igaz, hogy vannak ilyen emberek. Nagyon kevesen, körülbelül százan. Miattuk nem kellene szenvedjen a többi 18 ezer, aki Párizsban él” – nyilatkozta a romakirály.

Elmondta: a romák kolóniákban laknak, és általában ócskavas eladásából élnek, de nagyon sokan közülük sofőrként, villanyszerelőként dolgoznak. Igaz, kevesebbet keresnek, mint a franciák, akik ugyanazt végzik.

Szerinte a franciák romáktól való tartózkodása azért van, mert félnek attól, hogy

a romák elveszik a munkahelyeiket.

„Félnek, hogy a romák azért mentek oda, hogy dolgozzanak. A cigányok két eurós órabérért is dolgoznak, nem úgy, mint a franciák, akik hat-nyolc eurót kapnak óránként. Egy sofőr körülbelül 1 300 eurót keres, kevesebbet, mint egy francia” – jelentette ki Cioabă.

A romakirály a francia belügyminisztérium képviselőivel is egyeztetett, és azt kérte tőlük, hogy a problémás romákat vonják felelősségre, és vállalják tetteikért a következményeket.

Cioabă megjegyezte, hogy nem találkozott Bertrand Delanoe párizsi polgármesterrel, de ígéretet tett, hogy 2014-ben 30 napot fog majd a francia fővárosban tartózkodni, és akkor találkozik majd az elöljáróval, valamint más hivatalosságokkal, civil szervezetekkel, hogy megoldást találjanak az ott élő romák problémáira.

A Keresztény Romaközpont elnöke november 12-én jelentette be, hogy Párizsba utazik, és ott találkozik majd a főpolgármesterrel, hogy az ott élő 10 ezer roma integrálásáról tárgyaljanak, ezzel támogatva Románia schengeni csatlakozását.

A múlt heti találkozón Mehedinți, Dolj, Gorj és Szeben megye roma vezetői is részt vettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).