Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. Január 29. 07:22, szerda | Bulvár

A Csinibabával folytatódik az M5 restaurált filmjeinek bemutatása

A Csinibabával folytatódik az M5 restaurált filmjeinek bemutatása

A teljes körűen felújított Csinibaba (1997) című film vetítésével folytatódik péntek este a közmédia M5-ös csatornáján futó Magyar filmek új köntösben című sorozata, Gálvölgyi János főszereplésével.

A felújított filmek sorozatában a Magyar Nemzeti Filmarchívum által teljes körű restauráláson átesett magyar alkotásokat mutatják be. A film leghíresebb jelenetéről Federico Fellini centenáriuma alkalmából nyilatkozott a rendező, Tímár Péter.

A közmédia péntek esténként jelentkező sorozata április elejéig még kilenc alkotást tűz műsorra. A Csinibaba után február 7-én a Tüske a köröm alatt című Sára Sándor rendezte filmdrámát, február 14-én pedig az 1934-es Meseautó című vígjáték felújított változatát tekinthetik meg a nézők.
A sorozat folytatásában A tolonc (1915) című filmet, Jászai Mari egyetlen filmen teljes egészében fennmaradt szerepét láthatják a nézők.

A programban szerepel még a Kopaszkutya (1981), A tanú (1969) vágatlan változata, valamint a Redl ezredes (1985) is. Az utolsó három pénteken az M5 Mészáros Márta trilógiáját tűzi műsorra: a Napló gyermekeimnek (1984), a Napló szerelmeimnek (1987), valamint a Napló apámnak, anyámnak (1990) című alkotásokat.
Péntek esténként a filmek vetítése előtt rövid beszélgetés is látható a filmek alkotóival, akik a forgatások kulisszatitkairól, ott átélt tapasztalataikról, örömökről és nehézségekről mesélnek. A beszélgetések, melyeket a filmek stand- és werkfotói illusztálják, folyamatosan elérhetők a mediaklikk.hu oldalon és az M5 Youtube csatornáján.

A Magyar Nemzeti Filmalap 2017-ben hirdette meg a magyar filmkincs hosszú távú megőrzését szolgáló Nemzeti Filmdigitalizálási és Filmrestaurálási Programot. A program keretében a Filmarchívum és Filmlabor összehangolt munkájának köszönhetően évi 25-30 magyar játékfilm újulhat meg az archívum szakmai irányításával, a Magyar Operatőrök Társaságával (HSC) együttműködésben, az alkotók bevonásával.

A felújításokban a Filmarchívum és Filmlabor több tucat szakembere dolgozik. A filmek képét az eredeti felvételi képnegatív, a hangját az eredeti mágnesszalag digitalizálását követően restaurálják. A képet snittekre bontva képrestaurátorok stabilizálják, retusálják, villogásmentesítik. A hang ugyancsak több szoftver segítségével válik tisztábbá, kellemesebb hangzásúvá a hangrestaurátor keze alatt. A nézőnek hasonló élményben lesz része a képernyők előtt, mint a film mozi bemutatóján.

Forrás: origo.hu

Kép: Budapest Film

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.