Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2018. November 07. 05:01, szerda | Belföld
Forrás: mti - fotó: MTI archívum

A Duna minimális vízállásánál is hűteni lehet a paksi atomerőművet

A Duna minimális vízállásánál is hűteni lehet a paksi atomerőművet

A Dunán még minimális vízhozamnál is kellő mennyiségű víz érkezik, és a minimális vízszint körüli állapotnál is elég tartalék áll rendelkezésre ahhoz, hogy a paksi atomerőművet hűteni lehessen

- mondta Aszódi Attila, az atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár kedden Budapesten, a Portfolio Energy Investment Forum 2018 elnevezésű konferencián.

Hozzátette: az eredeti terveknek megfelelően, a két új blokk szivattyútelepét a jelenleginél csaknem két méterrel mélyebbre telepítik majd, ami további tartalék ahhoz, hogy az erőmű biztonsággal hozzáférjen a hűtéshez szükséges vízhez.

A beruházás környezetvédelmi engedélye a jogszabályokkal összhangban rögzíti a Duna hőmérsékletével, illetve az atomerőmű által okozott hőterheléssel kapcsolatos feltételeket, amelyeket be kell tartani az új blokkok tervezése és üzemeltetése során - hangsúlyozta Aszódi Attila.

Az államtitkár előadásában kitért arra, hogy az Európai Unió Bíróságának határozata szerint az Egyesült Királyság támogatást nyújthat a Hinkley Point C atomerőmű építéséhez, ezzel a testület jóváhagyta az Európai Bizottság korábbi határozatát, és elutasította Ausztria keresetét.

Aszódi Attila kiemelte: az európai bíróság szerint atomerőművet építeni olyan beruházás, amely az európai villamosenergia-infrastruktúrát fejleszti, és javítja az ellátás biztonságát, így fontos közös cél. A testület kimondta, hogy a tagállamoknak joguk van a különböző energiaforrások közül választani, erről maguk dönthetnek. A bíróság azt is megállapította, mivel az atomerőművek folyamatosan képesek áramot termelni, így nem válthatók ki az időjárásfüggő megújuló bázisú erőművekkel - tette hozzá.

A Paks II. beruházásra megadott európai bizottsági jóváhagyást szintén megtámadta Ausztria az Európai Bíróságon. Az államtitkár szerint a brit és a magyar helyzet nagyon hasonló, ezért bízik abban, hogy a bíróság a paksi erőmű esetében is európai bizottsági döntés mellett foglal állást.

Aszódi Attila elmondása szerint az eljárás nem késlelteti a beruházást. Paks II. a jogerős környezetvédelmi, valamint a telephelyengedélyt már megkapta. Dolgoznak a létesítési engedélykérelem összeállításán, amely a legbonyolultabb engedélykérelem a magyarországi atomenergia történetében - emelte ki.

A telephelyen meg kell építeni a beruházás megvalósításához szükséges kiszolgáló létesítményeket, ezek közül két irodaépület építési engedélyét már megkapták.

Folyik egy transzformátorállomás építése és a telephely előkészítése is - ismertette az államtitkár.

Címkék: atomerőmű, duna, paks

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.