Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2018. Január 20. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

A Fehér Ház szerint 50 százalékos a kormányzati hivatalok leállásának esélye

A Fehér Ház szerint 50 százalékos a kormányzati hivatalok leállásának esélye

A Fehér Ház szerint 50 százalékos az esélye a kormányzati hivatalok leállásának, mert a szenátusban még nem sikerült megszavazni a működéshez szükséges költségvetést.

Mick Mulvaney, a Fehér Ház költségvetési igazgatója péntek délelőtti sajtóértekezletén 50-60 százalékosra valószínűsítette, hogy a szenátusi szavazás eredménytelen marad, és a kormányzati hivatalok jó része leáll. "De számolunk a leállással" - tette hozzá.

A kongresszusnak helyi idő szerint péntekig kell elfogadnia a kormányzat működéséhez szükséges költségvetést. A képviselőház csütörtökön este 230:197 arányban már megszavazta, ám a republikánus többségű szenátusban nem jutottak dűlőre a politikusok. Mivel John McCain arizonai republikánus szenátor a betegsége miatt nincs Washingtonban, három republikánus szenátor pedig ódzkodik a törvényjavaslat jelenlegi formájának megszavazásától, ezért a republikánusoknak szükségük van demokrata párti voksra is a sikeres szavazáshoz.

Mulvaney az előző elnököt okolta, mondván Barack Obama a kormányzati munka leállásával történő fenyegetést "fegyverként" használta a költségvetésről folyó tárgyalások alkalmával, és egyáltalán nem ösztönözte a kormányhivatalokat és kormányzati szerveket a takarékosságra, s általában a visszafogott költségvetésre.

A kormányzat működéséhez szükséges költségvetés vitája és a kormányhivatalok esetleges leállása miatt Donald Trump amerikai elnök pénteken nem utazik Floridába az üdülőkomplexumába, hanem a hétvégén Washingtonban marad. Az elnök Twitter-bejegyzésében - utalva az idén ősszel tartandó, úgynevezett félidős választásokra - azt írta: ha leáll a kormányzat, "több republikánus győzelemre lesz szükségünk 2018-ban!".

Chuck Schumer, a demokraták szenátusi csoportjának vezetője, aki jelenleg a Demokrata Párt legbefolyásosabb politikusa is, Donald Trump kérésére helyi idő szerint a kora délutáni órákban a Fehér Házban egyeztetett a szavazásról. Megfigyelők szerint ez annak a jele is, hogy az elnök mindenképpen megegyezésre törekszik a demokratákkal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.