Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Április 07. 14:09, csütörtök | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A felelős nyúltartásra hívja fel a figyelmet az Állatkert

A felelős nyúltartásra hívja fel a figyelmet az Állatkert

Húsvét közeledtével a felelős állattartásra, ezen belül különösen a húsvéti nyulakkal kapcsolatos állatvédelmi problémákra hívja fel a figyelmet a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Magyarországon sok családban generációk óta él az a szokás, hogy húsvétkor nyulat vásárolnak a gyerekek kedvéért. Ilyenkor előfordul, hogy a nyúltartásba a húsvét apropóján, hirtelen támadt lelkesedésből fognak bele, azonban jellemző, hogy a buzgalom egy idő után alábbhagy, s hamar kérdésessé válik az állat további sorsa - olvasható a közleményben.

Mint írják, fontos, hogy aki nyulat vagy más társállatot szeretne tartani, előbb gondolja át, tud-e hosszabb távon is felelősséggel gondoskodni róla, és vállalja-e az állattartással járó életmódváltozást. Például egy nyúl akár egy évtizedig is élhet, és már előre tudni kell, hogy ki gondoskodik majd róla, ha a család nyaralni megy.

A mérlegelés része kell, hogy legyen az állat életével, igényeivel kapcsolatos alapos előzetes tájékozódás, ismeretszerzés is. Ma már magyar nyelven is rengeteg szakirodalom érhető el akár könyvekben, akár az interneten is a különféle társállatok tartásáról, gondozásáról.

A tájékoztatás szerint az 1990-es évek elején a budapesti állatkert az elsők között hívta fel a figyelmet a húsvéti nyulak vásárlásának állatvédelmi szempontjaira, problémáira. Emellett a városligeti intézmény évtizedek óta alternatív lehetőségként nyuszisimogatót nyit, amely az Állatkert egyik hagyományos húsvéti programja, és amely idén nagypéntektől húsvét hétfőig várja majd a gyerekeket. De lehetőség nyílik a az Állatkerti Alapítványnál a kertben bemutatott üregi nyulak jelképes örökbe fogadására is.

A Fővárosi Állat- és Növénykert nemcsak természetvédelemmel, illetve a veszélyeztetett fajok védelmével foglalkozik, hanem állatvédelemmel is. Az intézményben különösen nagy figyelmet fordítanak a felelős állattartással kapcsolatos szemléletformálásra. Az Állatkert pedagógiai programkínálatának részeként rendszeresen tartanak bemutatókat és foglalkozásokat a felelős állattartás témakörében a kertet felkereső óvodás és iskolás csoportoknak. A városligeti intézmény egyike volt annak a tizenöt alapító szervezetnek, amelyek elsőként írták alá Magyarország Állatvédelmi Kódexét tavaly októberben.

A nyúltartáshoz kapcsolódó bővebb információk a www.zoobudapest.com weboldalon érhetők el - áll az összegzésben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.