Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2017. Szeptember 06. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti: - fotó: illusztráció

A francia hadseregnek is lesznek felfegyverzett drónjai

A francia hadseregnek is lesznek felfegyverzett drónjai

Franciaország felfegyverzett drónokkal látja el a hadseregét, az Egyesült Államok, Izrael, Nagy-Britannia és Olaszország példáját követve - jelentette be kedden Florence Parly francia védelmi miniszter.

"Elrendeltem a hírszerzési és felderítési drónjaink felfegyverzését" - mondta a tárcavezető a délkelet-franciaországi Toulonban rendezett védelmi nyári egyetemen parlamenti képviselők és katonai vezetők előtt tartott beszédében.

A pilóta nélküli katonai repülőgépek területén az Egyesült Államok számít úttörőnek Nagy-Britannia előtt. Olaszországnak 2015-ben engedélyezte Washington a Reaper típusú katonai katonai drónok értékesítését.

A közel-keleti országok közül Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Irak, Irán, Pakisztán és Törökország rendelkezik védelmi célokra használható, felfegyverzett drónokkal a francia szenátus májusban közzétett jelentése szerint, valamint több közép-ázsiai ország is tervezi a beszerzést.

"A gyakorlatban a döntés első körben a Reaper drónokat érinti, amelyeket az Egyesült Államoktól szerzünk be. Precíziós fegyverzettel látjuk el" - mondta a miniszter.

Franciaország jelenleg hat Reaper drónnal rendelkezik, amelyből ötöt a nigeri Niamey-ben állomásoztat a hadsereg, a Száhel-övezetben a dzsihadistákkal szembeni hadműveletek támogatására, míg egy a délnyugat-franciaországi Cognacban található, de egyik sem felfegyverzett.

"A jövőbeni európai drón, amelyről tanulmányokat végzünk Németországgal, Olaszországgal és Spanyolországgal, szintén felfegyverzett lesz" - hangsúlyozta Florence Parly.

A harci drónokkal kapcsolatos "félelmek és csúsztatások" elkerülése érdekében a miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy nem "gyilkoló robotokról" van szó, ugyanolyan szabályok vonatkoznak majd rájuk, mint a jelenlegi fegyverekre.

"A döntés nem változtat az erőhasználat szabályain, a fegyveres harcok jogának tiszteletben tartásával (...) A harci drónok bevetési szabályzata szigorúan meg fog egyezni a jelenleg alkalmazott szabályokkal" - tette hozzá.

A miniszter szerint a francia fegyveres erők hatékonyabbak lesznek az új drónokkal, a "kölcsönösen okozott károk" mértéke korlátozott lesz, a harci repülőgépek, helikopterek felhasználása pedig optimalizálódhat.

Címkék: drón, fegyver, francia, hadsereg

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 14. 08:13, vasárnap | Külföld

Donald Trump jól van, kiengedték a kórházból

Donald Trump elhagyhatta a kórházat, miután szombaton este egy választási gyűlésen fegyveres támadás érte, és a fülén lőtt sérülést szenvedett.

2024. Július 14. 08:10, vasárnap | Külföld

Breaking: Rálőttek Donald Trumpra - Videó

Támadás szakította félbe Donald Trump Pennsylvania állambeli választási gyűlését szombaton - közölte a republikánus elnökjelölt védelmét ellátó titkosszolgálat.

2024. Július 13. 08:43, szombat | Külföld

Telefonon tárgyalt az amerikai és az orosz védelmi miniszter

elefonon tárgyalt Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter - közölte pénteken a két ország katonai tárcája.