Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Január 16. 11:00, hétfő | Helyi
Forrás: HírTv

A Győrbe is irányuló bevásárlóturizmus tönkreteszi a felvidéki üzleteket?

A Győrbe is irányuló bevásárlóturizmus tönkreteszi a felvidéki üzleteket?

Rekordokat dönt a szlovákiai bevásárló-turizmus hazánkban.

Amíg az áruházak tájékoztatása szerint a karácsonyt megelőző egy hónapban közel 40 ezer felvidéki látogatta meg a határ menti, így különösen a győri és dél-komáromi hipermarketeket, addig az euró múlt heti, 320 forint fölé emelkedése miatt volt olyan nap, hogy 5 ezer szlovákiai vásárlót regisztráltak az egyik győri bevásárlóközpontban. Amíg a magyar üzleteknek jól jön a határon túli érdeklődés, szlovák oldalon a kiüresedett boltok attól tartanak, be kell zárniuk a megcsappant forgalom miatt - számol be a Hír TV.

Az elmúlt napokban újabb roham alá vették a magyarországi boltokat a szlovákiai vásárlók. A soha nem látott méretű érdeklődés a 320 forintos euró-árnak volt köszönhető. Ilyen árfolyam mellett az élelmiszer 40 százalékkal olcsóbb, a ruházati termékek pedig sok helyütt feleannyiba kerültek, mint Szlovákiában. A magas euró mellett a karácsony utáni leárazások is vonzóvá teszik a magyarországi bevásárlást, hiszen egyes ruhaneműkre 50-70 százalékos kedvezményt adnak.

"15-20 százalékkal biztosan csökkent ennek hatására. Látják, most is üres, vásárlómentes az üzletünk, úgyhogy nagyon észrevehető" - nyilatkozta a Hír TV-nek az egyik nagymegyeri üzlet vezetője. Kálmán Judit üzletvezető azt mondja, a forint gyengülése, és a vásárlók magyarországi rohama náluk havonta 3-4 ezer eurós forgalomkiesést jelent. Különböző akciókkal próbálják megtartani a vevőiket, de a 16 dolgozó közül egyet már így is biztosan el kell bocsátani.

Kálmán Judit üzletvezető, Nagymegyer: "Nagyon féltjük, elsősorban a munkahelyünket. Ha nem tudunk teljesíteni, akkor fogják és bezárják ezt az üzletet, és elveszítjük a munkahelyünket. Mi ezért rettegünk, megmondom őszintén."

A Felvidéken élők szerint csak a módosabb, autóval is rendelkező családoknak éri meg Magyarországon vásárolni. A kevesebb pénzből élők ragaszkodnának saját boltjaikhoz, de félő, hogy hiába.

A szlovákiai kereskedők szerint nemcsak a magas euró, de a magas benzinárak is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre többen vásárolnak Magyarországon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:14, szombat | Helyi

Színművészek hívták fel a figyelmet a menhelyi állatokra

A győri állatmenhelyre látogattak a Pincérfrakk utcai cicák című előadás alkotói.

2024. Május 04. 07:15, szombat | Helyi

Ha lopástól félti a biciklijét, kenesse le a rendőrökkel!

Különleges lopásgátló módszert vet be a győri rendőrség: speciális pasztával kenik be a kerékpárokat. Az eljárás mikéntjéről a helyi rendőrség sajtóosztályát kérdeztük.

2024. Május 03. 09:13, péntek | Helyi

Tízezrek az AHFSZ majálisán

Tízezrek látogattak el idén is az Audi Hungária Független Szakszervezet családi napjára.

2024. Május 03. 08:15, péntek | Helyi

Büntetőfékezés: „Csüccs vissza és menjél”

Vádat emelt a Győri Járási Ügyészség egy 38 éves férfival szemben, aki büntetőfékezéssel akart megoldani egy közlekedési konfliktust.