Városlista
2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2011. Október 02. 14:24, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

A győri cégeknek is megéri, ha kifizetik dolgozóik influenza elleni védőoltását

A győri cégeknek is megéri, ha kifizetik dolgozóik influenza elleni védőoltását

Tavaly százezer, nem államilag finanszírozott influenza elleni vakcina fogyott el Magyarországon, alig fele a megelőző évinek, holott mind a cégeknek, mind a dolgozóknak egyre nagyobb károkat okoznak a megbetegedések.

Az influenza a munkáltatók számára számos költségelemmel jár: a közvetlen elem a táppénz, amelynek első két hetét hazánkban a foglalkoztatónak kell fizetnie, ehhez jön a bevételcsökkenés, amelyet a beteg dolgozó okoz, amely a táppénz összegének 8-10-szerese is lehet. Az influenza az alkalmazottaknak sem kifizetődő: a minimálbérnek legalább a kétszeresét megkereső dolgozónak már nem éri meg táppénzre mennie, hiszen a maximalizált juttatás miatt bevételkieséssel kell számolnia.

Hazánkban két módon lehet influenza elleni vakcinához jutni. Az állam térítésmentesen biztosítja az oltás lehetőségét a kiemelt kockázati csoportba tartozók, az idősek és krónikus betegek számára, akik a háziorvosnál oltathatják be magukat. A térítésmentes körbe nem tartozók gyógyszertárban szerezhetnek be vakcinát, jellemzően kétezer forint körüli áron. A korábbi években mintegy százezer munkavállaló jutott úgy oltóanyaghoz, hogy megelőzésként saját munkáltatója fizette neki a védőoltás költségét.

"Adott esetben egy súlyos fertőzőbetegség után van az illető, és legyengült állapotban érzi magát, akkor valószínűleg beadatja magának, de ha erősnek éri a szervezetét, akkor lehet, hogy úgy gondolja, hogy oltóanyag nélkül is végig tudja dolgozni a telet" - mondja a győri Mikliné Gondár Zsuzsanna, aki szerint nagy előny, ha a munkáltató átvállalja az oltás árát, és egyben arra is ösztönöz, hogy az ember törekedjen rá, hogy egészséges maradjon, különben anyagilag is rosszabbul jár.

Mikliné Gondár Zsuzsanna: "Kíméli a pénztárcáját, meg hát nagyobb esélyt kap arra nézve az ember, hogy inkább beadatja magának, ha ingyenes vakcina, mintha nem."

Az érvényben lévő táppénz-szabályozás miatt a cégek számára is kifizetődőbb, ha dolgozóikat beoltatják. Ez a győri vállalkozó 20 munkavállalójának biztosította az ingyenes vakcinát.

Takács Zsolt ügyvezető, Magyar Kultúra Kiadó Kft., Győr: "Számunkra is nagyon fontos, hogy a dolgozók hozzájussanak az ingyenes oltáshoz, az elmúlt években is biztosítottuk ennek a lehetőségét, nagyon sokan éltek is ezzel, és azt hiszem, hogy minden munkáltatónak elemi érdeke, hogy a dolgozók egészségesen és naprakészen megérkezzenek a munkahelyükre."

A győri gyógyszertárakban jelenleg két oltóanyag érhető el, egyik a tavaly bevezetett kombinált vakcina. Egyik készítmény sem támogatott a tb által, a térítési díjuk kétezer forint. A patika vezetője azt mondja, idén egyik influenza elleni oltóanyagra sem lesz támogatás.

Váczi Donát gyógyszertárvezető, Szentlélek Patika, Győr: "Én ebben biztos vagyok, hogy ezek után csak olyan oltóanyag érhető majd el, influenza elleni oltóanyagról beszélünk, amely nem támogatott, és ez szerintem így is fog maradni. A tavalyi évben egyetlen oltóanyag volt, amely támogatást élvezett, de az a gyakorlatban nem volt elérhető, ez csak valahogy így papíron létezett, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy 2011-től ezzel a kétezer forint körüli árral számolhatnak a betegek, és csupa nem támogatott oltóanyag lesz."

A patikákban úgy tudják, egy új típusú oltóanyag október 17-e után megjelenik majd a gyógyszertárakban. Ez már 6 hónapos kortól beadható lesz, és minden korosztály számára használható. Mivel higany- és tartósítószer-mentes készítmény lesz, a kismamák is hozzáférhetnek, támogatás nélkül, 1800 forintért.

Címkék: influenza

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 13. 09:19, hétfő | Helyi

Amikor rossz helyre kopogtatsz: eltévesztette, a házszámot a betörő

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfivel szemben, aki betört egy házba, hogy jogosnak vélt vagyoni igényének erőszakkal érvényt szerezzen egy közel 20 cm-es pengével, de tévedésből rossz ingatlanba tört be.

2024. Május 13. 08:15, hétfő | Helyi

Kreditekkel az egyetemre

Együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetem és az Audi Hungaria Iskolaközpont.

2024. Május 13. 07:13, hétfő | Helyi

Jedlik Ányos elismerően csettintene: ma is működik a 100 éves szódagép

Egy ménfőcsanaki testvérpár ajánlotta fel azt a mintegy százéves szódagépet, amely a győri Széchenyi téri sörházban talált otthonra.

2024. Május 12. 09:11, vasárnap | Helyi

Idén is virágba borul Győr

Megkezdődött Győrben az egynyári virágok kiültetése.