Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. Január 14. 11:00, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

A győri önkormányzat is támogatni fogja a veszélyes kémények korszerűsítését

A győri önkormányzat is támogatni fogja a veszélyes kémények korszerűsítését

700 millió forintos pályázatot írt ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a társasházak és lakásszövetkezetek, illetve a bérházak kéményeinek biztonságosabbá tételére.

A pályázaton olyan felújítási munkálatokra kérhető támogatás, melyek célja a tüzelőrendezések által előállított, jelenleg a gyűjtőkéményekbe vezetett égéstermékek kockázatmentes elvezetése, és a visszaáramlás megakadályozása. A korszerűsítéshez lakásonként 150 ezer forintot lehet igényelni, amely azonban a felújítási összköltségnek csupán 40 %-a. A többit a lakóközösségeknek, és a helyi önkormányzatoknak kell hozzátennie.

A Győrben található gyűjtőkémények mindegyike 1963 és 1985 között lett beépítve. A rendszer labilitása és a sok baleset miatt 26 éve ez a típusú kivitelezés tilos.

- Elkorrodáltak, elhasználódtak ezek a kémények, ez azt jelenti, hogy az égéstermék lebontotta a betonköpenyek belső falazatát, tehát a kémények már tömörtelenek - mondta Harnisch Róbert, a győri Kétüsz Kft. ügyvezetője.

Egyszóval balesetveszélyesek. Ezért szorulnak mielőbbi felújításra.

- Egy vízmelegítő bojler elzárása után nincs meleglevegő-utánpótlás, és a készülék huzatfokozóján keresztül visszajöhet az égéstermékkel együtt a benne lévő szénmonoxid, ami rendkívül veszélyes - tette hozzá a cégvezető.

A Kétüsz Kft. felmérése szerint - a 2008-as adatok alapján - Győrben összesen 1417 darab használatban lévő, üzemelő gyűjtőkémény volt, míg a tartalék gyűjtőkémények száma 844 darab.

- A kémények felújítása indokolt, mert nagyrészt elhasználódtak, korszerűtlenek, ezért működésük nem minden esetben biztonságos - így Harnisch Róbert. - Ezek a kémények az új, korszerű, jó hatásfokú, költségtakarékos és biztonságos gázkészülékek üzembe helyezését korlátozzák. Az önkormányzat felkérésére cégünk 2008 szeptemberében felmérést készített az egycsatornás gyűjtőkémények felújításának szükségességéről. A társasházak kezelőinek és közös képviselőinek kiküldött tájékoztatásra 12 lakóközösség jelezte érdeklődését. Ez összesen 51 darab négyszintes, 23 darab háromszintes, és egy kétszintes gyűjtőkémény felújítását jelentette volna - így Harnisch Róbert.

Az önkormányzati miniszter 2009. decemberében pályázati felhívást tett közzé az egycsatornás gyűjtőkémények felújításának támogatására. A pályázati felhívásra a győri Balassi Bálint Lakásfenntartó Szövetkezet jelentkezett. A pályázat szerinti programmal érintett lakások száma 16 darab volt. A győri önkormányzat döntése értelmében akkor lakásonként 50 ezer forintot, összesen 800 ezer forint vissza ne térítendő támogatást ítélt meg a lakásszövetkezetnek.

A lakásszövetkezet ezután sikerrel pályázott az országos felhívásra, és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumból értesítést kaptak a pályázat elnyeréséről. A közösség természetesen abban bízik, hogy a kivitelezési munkák mielőbb elkezdődhetnek.

- A többlakásos lakóépületekben üzemelő fűtő- vagy vízmelegítő-berendezések égéstermékeit elvezető egycsatornás gyűjtőkémények biztonságtechnikai korszerűsítésére az Új Széchenyi Terv keretében kiírt pályázat lakásonként 150 ezer forintos támogatást biztosít, de ez a felújítási összköltségnek csupán a 40 %-a lehet - mondta dr. Somogyi Tivadar győri alpolgármester. Az önkormányzatnak tehát részt kell vállalni a program finanszírozásában, ám az csak a 2012-es városi költségvetés véglegesítésekor lesz látható, hogy erre milyen mértékben kerülhet sor - fogalmazott az alpolgármester.

A pályázatra a társasházak és lakásszövetkezetek, valamint a helyi önkormányzatok 2012. június 30-ig jelentkezhetnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 09:16, hétfő | Helyi

Drónt kaptak a kisbéri rendőrök

Olyan helyekre is el tudnak általa jutni, ahová gyalog vagy autóval nem.

2024. Április 29. 08:13, hétfő | Helyi

Rózsa és Ibolya a Vaskakasban

Szerethet-e egy tündérlány egy emberfiút? Legyőzheti-e a szerelem az évszázados viszályt? Kitarthat-e egymás mellett két fiatal, ha az egész világ ellenük fordul?

2024. Április 29. 07:13, hétfő | Helyi

Drákói szigor jön az építkezéseknél

Szigorú szabályok írják elő októbertől, hogy mi épülhet Magyarországon.

2024. Április 28. 09:13, vasárnap | Helyi

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma.