Városlista
2019. július 18, csütörtök - Frigyes

Hírek

2019. Június 07. 15:48, péntek | Belföld

A hajódaru már Budapesten van, de még mindig nem tudják kiemelni a roncsot

A hajódaru már Budapesten van, de még mindig nem tudják kiemelni a roncsot

Tegnap elkezdték a kifeszített Hableánynál a munkát a búvárok. Már a kiemeléshez szükséges pontokat alakítják ki, mára pedig a Clark Ádám nevű hajódaru is befutott a hajóbaleset helyszínre. Ez viszont nem jelenti azt, hogy máris elkez

Erről beszélt Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ Társadalmi Kapcsolatok Osztály vezetője péntek délutáni sajtótájékoztatóján.

A rendőrség pénteken délután lezárta az Árpád hidat és a Margit hidat arra az időre, amíg a hatalmas hajódaru át nem úszik alattuk. A Clark Ádámnak kell kiemelnie a múlt heti hajóbalesetben 7 másodperc alatt elsüllyedő Hableány roncsát. A kis turistahajó a hatalmas Viking Sigynnel ütközött össze. Minden áldozat a kis hajón utazott, amelyet gyakorlatilag letarolt a szállodahajó.

A balesetnek hét túlélője, és péntek délutánig 19 halálos áldozata van, 18 dél-korai turista és a magyar matróz.

Kilenc embert még keresnek: 8 dél-koreai turistát és a Hableány magyar kapitányát is. Elképzelhető, hogy többen a roncsban rekedtek.

Amíg a Viking, halálos tömegszerencsétlenség miatt letartóztatott, ukrán kapitánya éppen ügyvédet vált, a dél-koreaiak drónokkal, a magyar rendőrök pedig hajókkal, kutyákkal keresik a hiányzó utasokat, a roncsot előkészítik a kiemelésre.

Az M1 információi szerint csütörtökön az Országos Vízügyi Igazgatóság megkereste a szlovákokat, hogy segítsenek lejjebb vinni a Duna vízszintjét, ami még mindig emelkedik. A szlovák vízügyi szakemberek ebbe beleegyeztek.

Az ő segítségükkel pár órán keresztül sikerülhet visszatartani a folyót, amitől a szakemberek azt várták, hogy gyorsul az apadás, ez pedig elősegíti a hajódaru könnyebb mozgását.


A kiemelésnél nem számít, milyen magasan áll a Duna

Az, hogy a Clark Ádám hajódaru a helyszínre érkezett, nem jelenti azt, hogy máris ki tudják emelni a roncsot. A búvárok még dolgoznak azon, hogy felkészítsék a Hableányt.

"Az a döntés született, függetlenül attól, hogy az emelési munka még nem kezdhető meg, hogy legyen itt a hajódaru, nehogy elakadjon a fenti szakaszon" – mondta Jasenszky Nándor, a Terrorelhárítási Központ Társadalmi Kapcsolatok Osztály vezetője a péntek délután megtartott sajtótájékoztatóján, és azt is hozzátette, hogy a kiemelésnél nem számít majd a folyó vízállása.

A búvárok pénteken hajnalban 4.30-kor kezdték a munkát, 15 órakor pedig még mindig dolgoztak. A szakember arról is beszélt, hogy egyszerre csak egy búvár merülhet le, mert a folyó továbbra is erősen árad. A hajó egyik részén fel tudnak állni a roncs mellett, a másikon viszont nem.

Így kell megoldaniuk, hogy négy hevederen átfűzzék azokat a vastag drótköteleket, amelyekkel ki lehet majd emelni a vízből.

"Egy vékony kötéllel átmennek a roncs alatt, ehhez hozzá van kötve egy vastagabb vezetőkötél, emögött van a drótkötél, aminek a végén megint van egy vastag kötél, és így együtt ez az egész több mint 100 méter" – magyarázta Jasenszky Nándor.

A munkálatoknak ezzel a részével a következő napokban már végezhetnek, de az is lehet, hogy csak a jövő héten tudják befejezni. A kiemelés tehát még várat magára.

Forrás: origo.hu

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 17. 19:15, szerda | Belföld

Holttestet találtak a Dunában a bősi vízerőműnél

A holttest fennakadt az erőműnél. A tűzoltókra azért volt szükség, hogy onnan kiemeljék.

2019. Július 17. 18:06, szerda | Belföld

Hat-hétszáz hajót várnak az idei Kékszalagra

Az előnevezések alapján hat-hétszáz hajót várnak a csütörtökön rajtoló 51. Kékszalag Nagydíjra – közölték a verseny szervezői szerdán Balatonfüreden.

2019. Július 17. 18:00, szerda | Belföld

Csütörtökön rajtol az 51. Kékszalag Nagydíj, 600- 700 hajót várnak

Az előnevezések alapján hat-hétszáz hajót várnak a csütörtökön rajtoló 51. Kékszalag Nagydíjra - közölték a verseny szervezői szerdán Balatonfüreden.

2019. Július 17. 17:35, szerda | Belföld

Szeretnél letekerni a Balatonra? Jó hírünk van!

Hamarosan indul a Budapest-Balaton kerékpárút kivitelezése. A nyomvonal érinteni fogja az etyeki borvidéket, a Velencei-tavat, Székesfehérvárt, majd Balatonakarattyán csatlakozik a Balatoni Bringakörhöz.