Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2012. Május 02. 14:07, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

A hamiltoni banda újabb tagját ítélték el

A hamiltoni banda újabb tagját ítélték el

A hamiltoni magyar embercsempész banda újabb tagját, az áldozatok felhajtóját ítélték el kedden a kanadai városban – jelentette a Hamilton Spectator című lap internetes oldalán.

A 38 éves Sz. János bűnösnek vallotta magát bűnszövetkezetben elkövetett emberkereskedelem vádjában, s ezért a még február 22-én letartóztatott felhajtónak – akinek az volt a feladata, hogy a jó kereseti lehetőségekkel toborozzon Magyarországon embereket – a keddi ítélet szerint további két évet kell börtönben töltenie, s idő előtti szabadulása esetén deportálásra javasolták. A bíróság szerint a vádlott jogtalanul jutott 31 ezer dollár szociális támogatáshoz is. A hamiltoni magyar emberkereskedő banda ügyében ez már a kilencedik ítélet, ez a szám éppen a fele a Kanadában hasonló bűncselekményekért hozott ítéleteknek.

A Hamilton Spectator még április elején számolt be arról, hogy a 19 embert Kanadába csábító, majd ott ingyen dolgoztató Dömötör banda – amelyet a kanadai lap „roma nagycsaládként” írt le – nyolc tagja bűnösnek vallotta magát embercsempészésben, további négyen pedig egyéb bűncselekményeket ismertek el. A banda fejét, a 49 éves Dömötör Ferencet 9 évi szabadságvesztésre ítélték.

A kanadai rendőrség 2009 decemberében indított nyomozást az Ontario tartománybeli Hamiltonban működő embercsempészek ügyében, OPAPA projekt fedőnéven. A hatóságok a 2010-ben megtörtént vádemeléskor „modern kori rabszolgatartásként” jellemezték az ügyet. Az áldozatait a saját stukkóvállalkozásában dolgoztató Dömötör-klán annak köszönhetően bukott le, hogy az egyik kényszermunkás beszélni tudott a család egyik üzleti partnerével, aki feljelentést tett.

A banda egy bérgyilkost is felfogadott, hogy megölesse Kanadába csábított áldozatait, valamint két rendőrt és az ügyben eljáró ügyészt. Jason Kenney menekült- és állampolgárság-ügyi miniszter pedig nemrégiben arról beszélt, hogy a kanadai kormány mindeddig nem tudta megállítani azoknak a romáknak az áradatát, akik vissza akarnak élni az ország menekültügyi rendszerével. A helyzet rendezése érdekében az észak-amerikai ország több törvényt is módosítana.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.