Városlista
2023. február 6, hétfő - Dóra

Hírek

2011. Szeptember 21. 07:41, szerda | Belföld
Forrás: MTI

A harctéren is bevetnék a lézert

A harctéren is bevetnék a lézert

Egy olyan lézert fejlesztettek ki a Michigani Állami Egyetem kutatói, amely megbízhatóan leplezi le az út menti robbanószerkezeteket.

Melyek például Irakban és Afganisztánban számos amerikai és szövetséges katona életét oltották ki – közölte a Science Daily című tudományos ismeretterjesztő portál.

Az alkalmazott lézer energialeadása alig tér el az egyszerű kézi mutatófényétől, érzékenysége és szelektivitása alapján képes nagy területek lefedésére és olyan robbanószerkezetek észlelésére, amelyek a katonák halálozásának csaknem 60 százalékáért felelősek.

A terepre kihelyezett pokolgépek detektálása fontos, de különösen nehéz, mert rengeteg más vegyület található a környezetben, amely elfedi a keresett molekulákat – mondta Marcus Dantus kémikus, aki kutatócsoportjával elért eredményét az Applied Physics Letters című szakfolyóiratban ismertette részletesen.

„A robbanóanyagok azonosításában kritikus, hogy érzékeny és szelektív legyen a módszer a molekulaszerkezetre, mert így kerülhető el az épületek szükségtelen kiürítése vagy az utak lezárása hamis riasztások miatt” – tette hozzá Dantus.

A milligramm milliomod része

Az új lézer a milligramm milliomod részének megfelelő mennyiségű anyagot is képes azonosítani. A lézersugárban rövid és hosszabb impulzusok váltják egymást. Előbbiek megrezgetik a célba vett molekulákat, utóbbiak pedig „meghallgatják” a választ, és azonosítják a különböző „akkordokat”. A rezgési frekvencia egyedi és megkülönböztethető az egyes molekuláknál. A nagy érzékenységű lézerhez kamerák is csatlakoztathatók, és használatuk lehetővé teszi, hogy biztonságos távolságból pásztázzák végig a kérdéses területet.

Mint Dantus felidézte, ezt a típusú lézert és módszert eredetileg mikroszkópos vizsgálatokra fejlesztették ki, onnan adaptálták az új alkalmazási területre. (lm)

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 06. 14:05, hétfő | Belföld

Az ország legszegényebb falvaiban futnak tovább a korábbi Mol Bubi kerékpárok

Máltai szeretetszolgálat: a felzárkózó településeken futnak tovább az első Mol Bubi kerékpárok, ingyenes kölcsönzéssel.

2023. Február 06. 13:19, hétfő | Belföld

Egy sztrádára befutó férfi miatt ütköztek autók az M5-ösön

Két baleset történt az M5-ös autópálya 66-os és 67-es kilométere között Lajosmizse térségében a Budapest felé vezető oldalon hétfőn délelőtt.

2023. Február 06. 07:24, hétfő | Belföld

Illegális bevándorlás - Több mint háromszáz határsértő ellen intézkedtek a rendőrök a hétvégén

Péntektől vasárnapig 310 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.