Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Augusztus 10. 07:21, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

A határon túlról is küldtek búzát a nemzet kenyeréhez

A határon túlról is küldtek búzát a nemzet kenyeréhez

Megérkezett a szigetvári malomba a nemzet kenyerének alapanyaga. A búzát az ország városai mellett határon túli magyar lakta területekről gyűjtötték. A búzát a hét végén őrlik meg, augusztus 20-ra kenyér készül belőle.

Összesen tíz tonna búza gyűlt össze a nemzet kenyerének elkészítéséhez. Az ország valamennyi megyéjéből, több nagyvárosból és a határon túli magyar lakta területekről is érkeztek zsákok. A legaktívabbak a felvidékiek és az erdélyiek voltak.

Szabó Judit, a Neolit Kft. üzletág-vezetője elmondta: annyira lelkesek voltak az emberek, hogy Szlovákiában egy-két kilós csomagokban postán küldtek az összegyűjtő helyre búzát.

A zsákok tartalmát a szigetvári malomban öntötték össze, a kenyérnek való nagy részét itt, egy kisebb mennyiséget pedig Mohácson őrölnek meg. A két település kiválasztása nem véletlen, a szervezők történelmi városokat jelöltek ki a feldolgozás helyszínének. A lisztből készült kenyeret augusztus 20-án Pécsett fogják szétosztani.

„Ez a nemzeti összetartozást, az összefogást és a szolidaritást szimbolizálja, hiszen ez egy össznemzeti kenyér” – fogalmazott Gáll Orsolya, a pécsi polgármesteri hivatal sajtóreferense. „A határon túli magyar lakta területekről éppúgy érkezett búza, mint az ország valamennyi megyéjéből. Ebből készül el egy nagy kenyér és 3000 kiscipó” – fűzte hozzá.

A cipókat adományért cserébe árulják majd az alkotmány ünnepén, a befolyt összeg pedig a „Nekem nincs ebédem” Pécsi Jótékony Nőegylet számlájára kerül. A sütésből kimaradó alapanyagot pedig a Böjte Csaba atya által vezetett dévai Szent Ferenc Alapítvány kapja meg. (pr)

hírTV

Címkék: kenyér

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.