Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. Augusztus 02. 11:16, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

A hét végén tartják a Havas Boldogasszony napi búcsút Szeged-Alsóvároson

A hét végén tartják a Havas Boldogasszony napi búcsút Szeged-Alsóvároson

A Sebestyén Albert kolozsvári káplán által a papi és szerzetesi hivatásokért celebrálta szent misével kezdődik szombaton délután a Dél-Alföld legnagyobb és legrégebbi helyi vallási ünnepe, a Szeged-alsóvárosi ferences templom Havas Boldogasszony napi nagybúcsúja – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

A szegedi ferences templom anyatemploma a római S. Maria Maggiore-bazilika, ahol a középkortól szokás volt, hogy augusztus 5-én mise közben hófehér rózsaszirmokat hullajtottak a hívek közé, így az ünnepen a népnyelvben rajta ragadt a Havas Boldogasszony elnevezés. Szeged-Alsóvároson hagyományosan augusztus első vasárnapján és az azt megelőző szombaton tartják a nagybúcsút.
A teológia tanítása szerint a búcsú Isten színe előtt a már megbocsátott bűnökért járó büntetések elengedése, melyet a keresztény hívő, aki megfelelően felkészült és teljesítette a kiszabott föltételeket, elnyer önmaga számára az egyház segítségével.
A több mint ötszázéves múltra visszatekintő Szeged-alsóvárosi búcsú régi időktől kezdve a helybéliek és a városból elszármazottak fontos találkozóhelye. A XVIII. században Szeged megmaradt magyarsága ötvennél több délvidéki, törökök által feldúlt falvat telepített újra, így Havas Boldogasszony napja a hazatérés ünnepévé is vált. A XIX. századtól kezdve már nemcsak a Délvidékről, hanem az ekkor kialakult Szeged környéki tanyavilágból is érkeztek a búcsúba és rokonlátogatóba zarándokok. Mind a mai napig sok Szegedről elszármazott család szervezi úgy nyári szabadságát, hogy az ünnepre hazalátogathasson Alsóvárosra.
A búcsú szombaton délután ifjúsági misével kezdődik, majd zenei áhítattal folytatódik, a templom orgonáját Csanádi László szólaltatja meg. Lesz görög katolikus szent liturgia, este a Mátyás téren keresztutat tartanak, a rendház belső udvarán tartandó szentségimádást pedig a közösség fiataljai vezetik majd. Az első nap a halottakért mondott éjféli misével zárul.
Az ünnep csúcspontja a családokért tartott szentmise és körmenet vasárnap délelőtt, melyet Majnek Antal munkácsi megyéspüspök celebrál. Misét mondanak az idősekért, a betegekért, az ápolókért, az édesanyákért, édesapákért, a program vasárnap este Gyulay Endre püspök záró miséjével fejeződik be.
Az idei búcsú annyiban mindenképp különleges, hogy Szeged legjelentősebb műemléke, az alsóvárosi ferences templom és rendház megszépülve várja az ünnepre érkező híveket. A több mint fél évezredes épületegyüttesét az elmúlt évben felújították, a ferences kolostorban szeptemberben látogatóközpont nyílik.

Címkék: Ünnep-vallás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben