Városlista
2020. május 25, hétfő - Orbán

Hírek

2019. Szeptember 05. 18:20, csütörtök | Belföld

A Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójával nyitja meg kapuit a felújított Sóstói Múzeumfalu

A Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójával nyitja meg kapuit a felújított Sóstói Múzeumfalu

Idén Nyíregyházán rendezi meg a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóját szombaton a felújított Sóstói Múzeumfalu, ahol öt portán tizenöt zenekar muzsikál majd.

A Hagyományok Háza ingyenes rendezvénnyel várja az érdeklődőket, ahol találkozhatnak többek között a Bazseva, a Bürkös, a Tükrös, a Bakator és a Khamoro zenekarral, de tánc- és énektanítás, hangszerbemutató, mese, kézművesség és vásár is várja a közönséget – közölte a Hagyományok Háza MTI-vel.

Mint írták, a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója lehetőséget biztosít a kötetlen, baráti együttlétre, az ismerkedésre a szakmai és a nagyközönség számára egyaránt. Az ingyenes nyílt napon az érdeklődők részesei lehetnek az 50. születésnapjához közeledő táncházmozgalom zenekarai, hangszeres szólistái, énekesei közreműködésével megvalósuló egész napos zenés forgatagnak.

Ezen a napon a régi épületek is életre kelnek: a portákon a meghívott zenekarok és tanítványaik, idős mestereik, valamint énekesek zenélnek egész nap.

A rendezvény ötlete a gyimesi Erdélyi Táncházzenészek Találkozójának sikere nyomán született. Az első négy fesztiválnak a szentendrei Skanzen, a tavalyinak pedig Ópusztaszer adott otthont.

Az idei találkozón a szombati nap gálaműsorral zárul, a közreműködők között lesz az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes, a Dűvő zenekar, a Palatkai Banda, kalotaszegi hagyományőrző zenészek, a Magyar Dudazenekar és a Magyar Tekerőzenekar. Vasárnap a program szakmai nappal folytatódik, ahol a regisztrált zenészek – négy különböző tematika alapján – mesterkurzusokon vehetnek részt.

A nagyközönséget vasárnap gasztrofesztivállal várja a nyíregyházi skanzen: a helyi tájjellegű ételek mellett a határon túli magyar települések kedvelt fogásait is elkészítik a főzőcsapatok.

A régi Magyarország ízei elnevezésű fesztiválon huszonöt főzőcsapat készít majd tradicionális ételeket, például fokhagymás pampuskát, csavart fánkot, pandúr szalonnát, kötött levest vagy ragus lapcsánkát. Az ételeket kóstolójegy ellenében ízlelhetik meg a látogatók, akik szavazhatnak is kedvenceikre.

A főzés mellett egész nap ének- és táncegyüttesek szórakoztatják a közönséget, fellép többek között a Nyírség Táncegyüttes, a Tibi a hegyről és a Folk Fusion Band.

Forrás: hirado.hu

Ezek érdekelhetnek még

2020. Május 25. 17:05, hétfő | Belföld

Életet mentettek a fonyódi rendőrök

Mentőhelikopter szállította kórházba az idős férfit.

2020. Május 25. 14:01, hétfő | Belföld

Országos tisztifőorvos: a járvány lecsengő szakaszában van

Több a gyógyult, mint az aktív fertőzött, ez is azt igazolja, hogy a járvány lecsengő szakaszában van

2020. Május 25. 13:00, hétfő | Belföld

Június 4-étől új nevet kap Csongrád megye

Trianon századik évfordulójától, június 4-étől Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megye lesz – jelentette be Juhász Tünde kormánymegbízott hétfőn Szegeden.

2020. Május 25. 11:55, hétfő | Belföld

Korlátozás nélkül léphetik át a magyar-szerb határt a két ország állampolgárai

Hétfőn 10 órától korlátozás nélkül léphetik át a magyar-szerb határt a két ország állampolgárai - jelentette be Szijjártó Péter Röszkén.