Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2012. December 20. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A kereszténység, az iszlám és a hinduizmus a három legelterjedtebb vallás

A kereszténység, az iszlám és a hinduizmus a három legelterjedtebb vallás

Továbbra is a keresztények vannak a legtöbben: a világ népességének 31,5 százalékát teszik ki, ami 2,2 milliárd hívőt jelent – derült ki a washingtoni Pew Research Center kedden közzétett tanulmányából.

A jelentést 2010-es adatok alapján – mintegy 2500 népszámlálás, felmérés és népességi nyilvántartás felhasználásával – állították össze, s a dokumentum a témában eddig készült tanulmányok közül az egyik legpontosabb képet nyújtja a világvallásokról.

A „Globális vallási térkép” (The Global Religious Landscape) című tanulmány szerint továbbra is a keresztények vannak a legtöbben: a világ népességének 31,5 százalékát teszik ki, ez 2,2 milliárd hívőt jelent. A kereszténység követőinek a fele a római katolikus egyházhoz tartozik, míg 37 százalékuk valamely protestáns, 12 százalékuk pedig ortodox felekezet tagja. A tanulmány kitér arra is, hogy a keresztények megoszlása a legegyenletesebb: a világ összes régiójában megtalálni ennek a vallásnak a követőit.

A második helyen a muszlimok

A második legelterjedtebb vallás az iszlám: a Föld lakóinak 23 százaléka, vagyis 1,6 milliárd ember vallja magát muszlimnak. Az ázsiai–csendes-óceáni térségben él az iszlám követőinek 62 százaléka, 20 százaléka pedig a Közel-Keleten és Észak-Amerikában. A tanulmány rámutatott, hogy túlnyomó többségük – 87-90 százalékuk – az iszlám szunnita ágához tartozik, míg 10-13 százalék a síiták aránya.

A harmadik nagy világvallást, a hinduizmust követők tábora viszont már nincs akkora, mint a felekezeten kívüliek csoportja – hívták fel a figyelmet a jelentés készítői. Utóbbiak létszáma eléri az 1,1 milliárdot, nagy részük, 62 százalékuk Kínában él, így az ázsiai ország több mint fele nem tagja egyik egyháznak sem. Kínán kívül még egyetlen ország van, ahol a felekezeten kívüliek vannak többségben: Japánban a lakosság 57 százaléka tartozik ebbe a kategóriába. A jelentés készítői ugyanakkor hangsúlyozták, hogy ez a „címke” nem jelenti feltétlenül azt, hogy az illető ateista vagy agnosztikus. „A felekezeten kívüli kínai felnőttek 7 százaléka hisz Istenben vagy egy természetfeletti erőben, míg a franciák esetében 30 százalék, az amerikaiaknál pedig 68 százalék ez az arány” – mutattak rá a jelentés készítői.

405 millió ember valamilyen törzsi vallásban hisz

A világ hindu lakossága elsősorban Indiában (itt él a hinduizmus követőinek 94 százaléka), illetve Bangladesben és Nepálban összpontosul, míg a negyedik legnagyobb világvallásnak, a buddhizmusnak a hívei Kínában (50 százalék), Thaiföldön (13,2 százalék) és Japánban (9,4 százalék) élnek.

A zsidó vallásnak 14 millió követője van, 40,5 százalékuk Izraelben, 41,1 százalékuk pedig az Egyesült Államokban él. A jelentés rámutatott arra is, hogy a felekezetekhez tartozók medián életkora alapján (ez az a kor, amelynél az adott vallás követőinek a fele fiatalabb, a másik fele idősebb) a jövőben az iszlám (23 év) és a hinduizmus (26 év) térhódítása várható, míg a judaizmus (36 év) követőinek gyarapodására van a legcsekélyebb kilátás. A keresztények medián életkora 30 év.

A tanulmány kitért arra, hogy 405 millió ember, vagyis a Föld lakosságának 6 százaléka valamilyen törzsi vallásban hisz, őket elsősorban Afrikában, Kínában és a bennszülött ausztrálok, illetve amerikaiak körében lehet megtalálni. A világ népességének közel 1 százaléka, 58 millió ember pedig más vallási felekezet, például a taoizmus, dzsainizmus, sintoizmus, szikhizmus vagy a zoroasztrianizmus követője.

Címkék: vallás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.