Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Április 07. 17:12, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

A költészet napja - Színes programok Győr-Moson-Sopron megyében

A költészet napja - Színes programok Győr-Moson-Sopron megyében

A költészet napja alkalmából Győrben és Sopronban is több helyszínen érdekes programokkal várják a műfaj kedvelőit.

Sopronban a Petőfi Színház művészei ismét meglepetésszerűen szavalnak verseket a költészet napja alkalmából, több százan olvashatnak fel kedvenc költeményükből a GYIK Rendezvényházban, míg Győrben a versszerető diákok tölthetnek egy estét a költészettel.

Pataki András, a soproni Petőfi Színház igazgatója elmondta, hogy egy több éves hagyományt folytatnak a verskommandó kezdeményezéssel, amelynek lényege, hogy a teátrum művészei április 11-én buszokon, vonatokon, középiskolákban, a Soproni Gyógyközpontban, a Nyugat-magyarországi Egyetem épületeiben és az utcán bárhol és bármikor elszavalhatnak egy-egy általuk kedvelt verset.

Hozzátette: a korábbi évek tapasztalata alapján az emberek örömmel fogadják a verscsokrokat.
A programban idén Szőcs Erika, Molnár Anikó, Szlúka Brigitta, Simon Andrea, Ács Tamás, Papp Attila, Sárdy Zoltán és Savanyu Gergely színészek működnek közre.
Hetedik alkalommal rendezik meg a felolvasó maratont április 11-én a soproni GYIK Rendezvényházban - közölte Orbán Júlia, az intézmény vezetője.
Részletezte: a délelőtt 10 és este hat óra közötti programon az előző évben már több százan vettek részt, közülük mintegy 150-en verset is olvastak. Az idei eseményen a szigeti veszedelem 450. évfordulója alkalmából Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című eposzát ajánlják a felolvasók figyelmébe, ugyanakkor bárki bármelyik, általa kedvelt műből olvashat a közönségnek.
A rendezvény célja elsősorban az olvasás népszerűsítése és megszerettetése fűzte hozzá.
A maraton résztvevői délután három órakor megkoszorúzzák József Attila szobrát, a költőről elnevezett lakótelepen, este nyolc órától a program folytatásaként pedig Pilinszky János emlékestet tartanak, szintén a GYIK Rendezvényházban, a költő születésének 95., s halálának 35. évfordulója alkalmából.
Orbán Júlia, a program egyik résztvevője azt mondta, hogy a szerkesztett egy órás műsorban Pilinszky János verseinek szavalása közben fotók és zenei betétek is felcsendülnek, fájdalmassá, de mégis széppé téve az emlékezést a költőre.
A győri Dr. Kovács Pál Megyei Könyvtár és Közösségi Térben április 8-án, délután öt órától rendezik a költészet napi irodalmi estet a város jeles poétája és egyben díszpolgára, a száz éve született papköltő, Tűz Tamás emlékére. A költő alakját Czigány György író, költő, Szakolczay Lajos irodalomtörténész és Gülch Csaba költő, újságíró idézik fel. Az irodalmi esten Maszlay István, a Győri Nemzeti Színház művésze működik közre.
A Győri Művészeti és Fesztiválközpontban hagyományteremtő szándékkal április 21-én középiskolások versfelolvasó estjét tartják - közölte Serfőzőné Tóth Andrea, az intézmény vezetője.
Részletezte: a délután öt órakor kezdődő programban a versszerető diákoknak nem kell kívülről tudniuk a verset, az egyetlen kikötés az, hogy a győri Műhely folyóirat 1990 és 2016 között megjelent számaiból válasszanak.
A felolvasásokat zsűri értékeli, a legjobbakat díjazzák.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense