Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2012. Augusztus 10. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

A korai emberfélék sokkal változatosabb táplálékon éltek, mint utódaik

A korai emberfélék sokkal változatosabb táplálékon éltek, mint utódaik

Az emberfélék (Hominidae) korai képviselőjének, az Australopithecusnak sokkal változatosabb volt az étrendje, mint a kétmillió évvel ezelőtt kifejlődött Paranthropus és Homo nem egyedeinek - derítette ki egy nemzetközi kutatócsoport, amely tanulmányát a Nature online kiadásában tette közzé.

Az Australopithecina az emberfélék (Hominidae) családján belül a Hominina öregnem egy mára letűnt csoportja, amelyhez az Australopithecus és a Paranthropus nemek tartoznak, míg a velük rokon másik csoportot az ember (Homo) neme alkotja. Az ebbe a nembe tartozó két fajt, az Australopithecus afarensist, illetve a fejlettebb Australopithecus africanust, a tudósok többsége az emberek (Homo nem) közvetett ősének tartják.
A johannesburgi Witwatersrand Egyetem tudósai lyoni és toulouse-i kollégáikkal fosszilis fogakat vizsgáltak, amelyeket Dél-Afrikában, a Johannesburgtól körülbelül 50 kilométerre lévő, az emberiség bölcsőjeként számon tartott térségben, a Sterkfontein-, Swartkrans- és Kromdraai-barlangokban tártak fel - olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon (http://www.sciencedaily.com/releases/2012/08/120808132711.htm).
A fogzománcba beépült kémiai elemek vizsgálata kiderítette, hogy az Australopithecus étrendjében egyaránt szerepelt hús és növényi táplálék, leginkább gyümölcsök és levelek, ezek aránya azonban évszaktól függően változott. A Paranthropus gyakorlatilag vegetáriánus volt, a Homo nem korai képviselőinek étrendjében viszont szerepelt valamennyi hús.
A kutatók a fogzománc stronciumelemzését is elvégezték, arra keresve a választ, hogy az emberfélék egyes nemei mekkora területen éltek. A stroncium ugyanis bizonyos korig épül be a fogzománcba, izotópösszetétele egy adott geológiai környezetre utal.
Mint kiderült, az összes hominida egyazon területen élt, nem messze azoktól a barlangoktól, ahol csontjaikat és fogaikat feltárták. Kétmillió évvel ezelőtti időkig az Australopithecusok uralták a területet, majd fokozatosan átadták a terepet a fejlettebb Paranthropus és Homo nem képviselőinek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.