Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. November 12. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

A kormány rendezné az egyetemek és több sportszövetség adósságát

A kormány rendezné az egyetemek és több sportszövetség adósságát

A kormány segíteni fogja az eladósodott egyetemeket, hogy megvalósulhassanak az önerő híján elakadó fejlesztéseik - közölte Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő hasonló lehetőséget kínált fel a sportszövetségeknek. Orbán Viktor azt mondta: a kormány rendezni fogja bizonyos szövetségek adósságát, de előtte egy nemzetközi könyvvizsgáló elemzi majd a gazdálkodásukat.

A kormányfő az MTI-nek korábban adott interjúban kifejtette: több sportszövetség adósságának rendezését is tervezik, a nem eladósodott településeknek pedig egy fejlesztési koncepciót dolgoznak ki, hogy ezek is nyertesei legyenek az önkormányzati adósságrendezésnek.

A kormány azt szeretné, hogy a fiatalok úgy tekintsenek felsőoktatási tanulmányukra, mint befektetésre a későbbi életükbe - mondta a miniszterelnök a Magyar Távirati Irodának adott interjújában.

Orbán Viktor bejelentette: a kormány ezért segíteni fogja az egyetemeket, hogy az önerő híján elakadó fejlesztéseik megvalósuljanak, és szeretnék az eladósodott felsőoktatási intézményeket is - azokat, amelyekben a diákok látnak jövőt - kimenteni az adósságból.

A Magyar Rektori Konferencia elnöke azt mondta: a miniszterelnök bejelentése nagy lehetőséget kínál a felsőoktatási intézményeknek és így a jól gazdálkodó intézmények is segítséghez juthatnak.

„Érdemtelenül egyetlen intézménynek sem honorálják a rossz gazdálkodását, ugyanakkor az is bennefoglaltatik, hogy mindazon intézmények, amelyek valóban hiteles képzést kínálnak, azok segítséget kapnak'- mondta Mezey Barna.

A kormányfő hasonló lehetőséget kínált fel a sportszövetségeknek. Orbán Viktor azt mondta: a kormány rendezni fogja bizonyos szövetségek adósságát, de előtte egy nemzetközi könyvvizsgáló elemzi majd a gazdálkodásukat.

A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára szerint az adósságrendezésnél méltányosan kell eljárni, hogy azok a szövetségek is juthassanak plusz forrásokhoz, akik eddig jól gazdálkodtak.

'Figyelembe kell venni azt, hogy valaki jól gazdálkodott és egyáltalán nincsen tartozása' – mondta el Szabó Bence.

A kormányfő az MTI-nek adott interjújában kitért az önkormányzati adósságkezelésre is.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a kormány minden nagyvárosba tárgyalódelegációt küld, amely átvizsgálja az adósságot, és azok döntik majd el, hogy az állam mekkora részt vállal át.

A nem eladósodott településeknek pedig egy fejlesztési koncepciót dolgoznak ki, hogy ezek is nyertesei legyenek az önkormányzati adósságrendezésnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;