Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2020. Március 19. 12:23, csütörtök | Helyi

A közbringa-rendszerek ingyenessé tételét javasolja a győri kerékpáros szervezet vezetője

A közbringa-rendszerek ingyenessé tételét javasolja a győri kerékpáros szervezet vezetője

„A biciklizés nem csak egészséges, a tömegből is kiszabadít” – hívja fel a figyelmet a Kerékpárosklub. A vészhelyzet idején most a kellemest kapcsolhatjuk össze a hasznossal.

Akik tömegközlekedés helyett bringára pattannak, csökkentik a fertőzésveszélyt a nagyvárosokban.

A letekert bringás napok számát (3670 nap) és a megtett kilométereket (14 184 km) tekintve Győr a negyedik helyen végzett a vidéki nagyvárosok sorrendjében tavaly.

Bringára fel!

A koronavírus terjedése miatt a Volánbusz számos óvintézkedést vezetett be a járatain. A járműveket folyamatosan fertőtlenítik, az első ajtónál fel- és leszállni tilos, jegyet sem szabad venni a buszvezetőknél. Mivel egyelőre nem teheti meg mindenki, hogy otthon dolgozzon, megyei kerékpáros egyesületek, szakértők azt javasolják: Győrben, Sopronban, a városokban minél többen üljenek nyeregbe.

Ingyenessé vagy olcsóbbá tenni a közbringa-rendszereket

„Kerékpárral olcsón, dugók és fertőzésveszélytől mentesebben intézhetjük napi ügyeinket. A fertőtlenítőtől kezdve a gyógyszerek, a C-vitamin beszerzéséig a munkába járásig minden megoldható kerékpárral” – kezdte Tömböly Tamás. A Magyar Kerékpáros Klub Győri Szervezetének vezetője szerint „megfelelő fertőtlenítés mellett most érdemes minden közbringa-rendszert – például a GyőrBike-ot – ingyenessé tenni vagy olcsóbban biztosítani a kerékpárokat a járvány terjedésének elkerüléséért”.

„A bringázás helyettesítheti az edzőtermek világát. Ez most a legjobb módja annak, hogy mozogni tudjunk családtagjainkkal, barátainkkal. Kérem a tapasztalt bringásokat, hogy segítsék kipróbálni ismerőseiknek a tekerést. Legyen szó mindennapi útvonalak felfedezésétől kezdve technikai tanácsokon át szerelési tippekig” – zárta szavait Tömböly Tamás.

A győri hálózat

Győrben 80 km önálló kerékpárút áll rendelkezésre. „Az elmúlt 7-8 évben tudatosan fejlesztettük a hálózatot. A Szigethy Attila és a Tihanyi Árpád úton látványos lett a javulás, sokak örömére. Akad még mit tenni, a több évtizede épült győri kerékpárutak közül több állapota azonban rossz” – kezdte Máthé-Tóth Péter.

A Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke hozzátette: „jelenleg is javítjuk az útfelületet a Tihanyi Árpád úton – sajnos épp a patika szomszédságában. Mivel gyakran sorokban állnak a gyógyszertár előtt, az útépítők fokozottan figyelve haladnak a munkával. Amint ezt a szakaszt befejezzük, terveink szerint a Tihanyi út Ifjúság körúthoz közeli részét is elkezdjük rendbe tenni”.

Jobb a levegő

A Tihanyi út Győr kerékpáros hálózatának egyik „ütőere”. Az észak-dél irányú úton sokan haladnak a városmagba. A másik népszerű győri bringás szakasz, a Szigethy Attila út nyugat-kelet irányú, jól átlátható, széles a felülete, könnyű elérést biztosít az ipari részekkel. „A forgalom drasztikusan csökkent Győrben, az átlagosnál jóval biztonságosabban tekerhetünk. A kevesebb autó miatt a levegő minősége is jobb” – említett még két érvet Máthé-Tóth Péter.

Kell a mozgás

„A vészhelyzettől függetlenül mindenhová kerékpárral járok a Belvárosban, ahol szerencsére a szokottnál jóval több szabad parkolót láttam kedden. A kerékpár mozgatja az izmokat, serkenti a vérkeringést. Fizikailag jó állapotban tart bennünket, így szellemileg jobban teljesítünk a nehéz napokban. Ha lecseng a járvány, bízom benne, hogy sokan maradnak a kerékpár, az élhető közlekedés mellett” – ezt Borossay György, a soproni Vas- és Villamosipari Szakképző Iskola tanára, a helyi Bringabörze szervezője nyilatkozta a kisalfold.hu-nak.

Forrás: kisalfold.hu

Főkép: Magyar Kerékpáros Klub

Fotó: Nagy Gábor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense

2024. Április 18. 08:14, csütörtök | Helyi

Sétával emlékeztek meg az áldozatokról

Sétával emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a győri diákok.

2024. Április 18. 07:16, csütörtök | Helyi

NAV-Mobil: ellenőrizd most, be vagy-e jelentve!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal mobilappjában, a NAV-Mobilban bárki néhány koppintással ellenőrizheti, hogy munkáltatója a szerződésüknek megfelelően bejelentette-e.

2024. Április 17. 09:14, szerda | Helyi

Nem kell maszkot hordani a győri kórházban

Enyhítenek a szabályokon.