Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Augusztus 23. 16:01, péntek | Helyi
Forrás: MTI

A krokodilok alkalomadtán gyümölcsöt is esznek

A krokodilok alkalomadtán gyümölcsöt is esznek

Húsban gazdag étrendjét olykor gyümölcsökkel színesíti a mississippi aligátor (Alligator mississippiensis) és még vagy egy tucatnyi másik krokodilfaj.

Az eredmények új betekintést engednek az olykor hatalmas territóriummal bíró krokodiloknak az erdő-regenerációjában játszott lehetséges szerepébe, amely a gyümölcsök megemésztésén és magjaik egyik helyről a másikra szállításán keresztül valósul meg. A tanulmányt a Journal of Zoology című folyóiratban közölték.

A kutatók összesen 18 krokodilfajt - a mississippi aligátortól (Alligator mississippiensis) kezdve a nílusi krokodilig (Crocodylus niloticus) - vontak vizsgálat alá és megállapították, hogy közülük 13 faj egyedei fogyasztanak gyümölcsöket, köztük különböző bogyókat, hüvelyeseket, magvakat és gabonamagokat - olvasható a ScienceDaily című ismeretterjesztő hírportálon.A szerzők szerint bár a krokodilok gyomrába olykor véletlenül kerülnek gyümölcsök a zsákmányszerzés során, a bizonyítékok azt mutatják, hogy a ragadozók szándékosan és nagy mennyiségben is fogyasztanak gyümölcsöket. A kutatóknak még tanulmányozniuk kell, hogy a krokodilok miként dolgozzák fel a szénhidrátokat és egyéb növényalapú tápanyagokat, habár a tanulmányok azt sugallják, hogy táplálkozási szempontból a gyümölcsfogyasztás valószínűleg jótékony hatással van a hüllőkre.

"A gyümölcsevés a jelek szerint igen elterjedt gyakorlat a krokodilok körében - húzta alá a tanulmány vezető szerzője, Steven Platt, az amerikai Vadvédelmi Társaság munkatársa. - Figyelembe véve, hogy a krokodilok milyen nagy számban élnek bizonyos szubtrópusi és trópusi vizenyős területen és, hogy milyen nagy mennyiségű gyümölcsöt képesek megenni, valószínűnek tartjuk, hogy ezek a ragadozók jelentős gyümölcsmag-terjesztőként tevékenykednek számos édesvizű ökoszisztémában."

Címkék: gyümölcs, krokodil

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 08:12, szombat | Helyi

Elkapták a győri pikóbárót

A rendőrség információi szerint az 55 éves győri férfi a megyénk egyik legismertebb kábítószer-kereskedője volt.

2024. Április 27. 08:02, szombat | Helyi

2024. Április 27. 07:12, szombat | Helyi

10 millió fa a Földért

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.