Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Június 04. 18:15, hétfő | PR
Forrás: InfoGyőr

A külföldiek kedvence, a magyarok büszkesége az abdai Gulyás Csárdában

A külföldiek kedvence, a magyarok büszkesége az abdai Gulyás Csárdában

Ön szerint melyik a világon a leghíresebb magyar étel?

Talán már ették a honfoglalás korában is. Pásztorok tápláléka volt egykor - mint a neve is mutatja. A foglalkozás szava Árpád-kori, a jellegzetes, róluk elnevezett étel jóval későbbi. A 18. század második felétől, a falusi konyha közvetítésével vált mindennapossá. Először minden magyar háztartásban ették és kínálták, majd reformkorra már az étlapokra is felkerült.

...persze, hogy a gulyás leves!

Történetével sokan foglalkoztak. Sokfélét elmondtak eredetéről, elterjedéséről, fortélyairól. A leghitelesebb forrás Gundel Imrétől és dr. Kisbán Esztertől származik.

Mindketten hangsúlyozzák, hogy népszerűségét a nemzeti öntudatunk fejlődésének köszönheti ez a neves étel. A 18. századtól a magyarság-tudat jelképeként felkapták és népszerűsítették.

A gulyás dicsősége a töltött káposztával, burgonyás és paprikás ételeinkkel együtt kezdődik.

Külföldről hozzánk látogató utazók, már a legkorábbi idegenforgalom is felfedezi és ismerteti, mint magyar specialitásokat. Szinte megszámlálhatatlan variációjuk van. Hazánkban sokan és sok helyen büszkélkednek azzal, hogy ők készítik a legjobban, övék az eredeti. Ezt állítja az abdai Gulyás Csárda is! Próbálják ki, éhesen biztos nem maradnak!

Több típusa is létezik: a csángó gulyás, savanyú káposztával, rizzsel és tejföllel. A kolozsvári, amit fejes káposztával készítenek. A szegedi, vagy inkább alföldi néven ismert vegyes zöldségekkel, a szerb kelkáposztával ajánlott. A csikós gulyásba csipetke helyett laskatészta kívántatik, másutt metélt-tészta kerül bele. És hogy a nevet is cifrázzák, régiek és újabbak közt akad sörgulyás, babgulyás, betyárgulyás, pincegulyás.

Látogasson el Abdára a Gulyás Csárdába és merüljön el a magyar konyha remekei között! Ne hagyja ki a többi ínycsiklandó magyar specialitásunkat sem! www.gulyascsarda.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 26. 10:14, péntek | PR

A legfontosabb tudnivalók bt. alapítás esetén

Az egyik legnépszerűbb cégforma Magyarországon a betéti társaság, más néven Bt.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.