Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2019. Szeptember 12. 07:28, csütörtök | Külföld

A kutató, aki rekordokat döntve felfedezte az óceánok legményebb pontjait

A kutató, aki rekordokat döntve felfedezte az óceánok legményebb pontjait

Victor Vescovo amerikai óceánkutató az első ember, aki lemerült a Föld öt óceánjának legmélyebb pontjaira. Az expedíció tíz hónapja alatt az óceánok barlangos szakadékait kereste fel.

Victor a héten jelentette be, hogy expedíciójának utolsó mélytengeri merülését augusztus 25-én teljesítette. Ekkor 5550 méter mélyre ereszkedett le a Molloy Deepbe, a Jeges-tenger legalacsonyabb pontjára, amely a norvégiai Spitzbergák szigetcsoporttól körülbelül 170 mérföldnyire nyugatra található. Ezzel a merülésével ő lett az első ember, aki leért a Molloy Deep-szakadék legmélyebb pontjára.

Kép: CNN Travel - Az expedíció során felfedezett új kocsonyás testű állat

Victor Vescovo amerikai óceánkutató az első ember, aki lemerült a Föld öt óceánjának legmélyebb pontjaira. Az expedíció tíz hónapja alatt az óceánok barlangos szakadékait kereste fel.

Az expedíció több állomásán is rekordot döntött

Vescovo, hiszen májusban a Mariana-árokba való merülésével ő lett az első, aki 10 927 méter mélyre ereszkedett az óceán mélyére.

„A szélsőségek, a kihívások keresése úgy gondolom az ember természetes hajlama. Természetünk egy csodálatos része arra késztet bennünket, hogy határainkat feszegessük” – mondta a óceánkutató a CNN-nek.

Hozzátette, a küldetés egy feledhetetlen élmény volt számára. A négy óra alatt, amíg Mariana-árok mélyén volt, élvezte az elé táruló látványt.

Műanyag szemetek az óceán mélyén

A Csendes-óceán mélyén Vescovo sok műanyag szemetet látott, mely bizonyítja, hogy még az óceánok legmélyebb pontjai sem mentesülnek az emberi tevékenység káros hatásától.

Az óceán mélyének feltérképezéséhez a kutatók szonártérképészeti gyakorlatot végeztek a Nippon Alapítvány és a GEBCO Tengerfenék 2030 projekt részeként, amelynek célja, hogy 2030 végéig részletesebben feltérképezzék a világ óceánjainak mély pontjait.

A kutatás során számos érdekes tudományos felfedezés is született. Az Indiai-óceán fenekén felfedeztek egy rendkívül érdekes, kocsonyás testű állatot, amely nem hasonlít egy tengerfenéki állatra sem – mondta egy, a kutatásban részt vevő tudós.

Forrás: hirado.hu

Képek CNN, illusztráció - femcafe.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).