Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Október 06. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

A kvázikristályok felfedezője kapta a kémiai Nobel-díjat

A kvázikristályok felfedezője kapta a kémiai Nobel-díjat

Dr. Daniel Shechtman, az izraeli Technológiai Intézet munkatársa kapta meg ma a kémiai Nobel-díjat.

Bár a tudós inkább fizikai munkásságáról híres, a kvázikristályok felfedezése mégis kémiai vívmány: az anyag szerkezete ugyanis bizonyos átmenetet képez a kristályos és az amorf szerkezet között.

Shechtman elsőként olvadt fémek - például alumínium és mangán - gyors hűtésével hozta létre az új szerkezetet úgy, hogy a folyadékot hideg felületre fecskendezte. Az így kialakult kristály szerkezete pedig bár tökéletesen rendezett lett, a felépítő formák sohasem ismétlődtek - szemben az összes többi kristállyal, amelyeknek szerkezete ugyanolyan, folyamatosan ismétlődő kis egységekből áll.

Az így létrejött anyag tehát egy addig ismeretlen szerkezettel bírt - erről pedig a tudósok korábban kijelentették, hogy csupán elméletben létezhet, a gyakorlatban azonban sohasem. Shechtman felfedezése így hatalmas vitákat gerjesztett a tudományos világban.

Az izraeli tudóst a díj mellett 10 millió svéd koronával is megjutalmazták. A héten egyébként már csak az irodalmi és a Nobel-békedíj vár gazdára, amelyek kiosztására a következő két napon kerül majd sor.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.