Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2024. Április 26. 10:14, péntek | PR
Forrás: (x)

A legfontosabb tudnivalók bt. alapítás esetén

A legfontosabb tudnivalók bt. alapítás esetén

Az egyik legnépszerűbb cégforma Magyarországon a betéti társaság, más néven Bt.

Népszerűségének oka, hogy számtalan előnye van, valamint az alapításánál nincs szükség komoly tőkére, pár dologra azonban mindenképpen érdemes odafigyelni. A legjobban egész biztos akkor járunk, ha szakértők segítségét kérjük, akik biztosítják, hogy a cégünk biztos alapokra épül és minden jogszerű, szabályos.

Ki alapíthat Bt.-t?

A rövid válasz az, hogy lényegében bárki, illetve bárkik, ugyanis például az egyéni vállalkozás indítással ellentétben a Bt. alapítása minimum három emberes feladat. Szükség van ugyanis a jövőbeli társaság bel- valamint kültagjára és egy ügyvédre is. Ez jogszabályban előírt kitétel, mivel a cégbíróságra a szükséges dokumentumokat csak ügyvéd nyújthatja be, ezért ez nem megkerülhető.

A bel- és kültag közötti legnagyobb különbség a felelősség mértéke. Míg a kültag csak a társasági szerződésben meghatározott vagyoni hozzájárulásának mértékével felel a cég működéséért, addig a beltag a teljes, magánvagyonával is.

Fontos kitétel még, hogy nem lehet beltag kiskorú vagy a tagságtól eltiltott személy, valamint egy kkt. vagy másik betéti társaság, illetve egyéni cég. Azt is tudnunk kell, hogy egy ember egyszerre csak egy bt. beltagja lehet. Az egy bel- illetve kültag felosztás a minimum, mind a két pozícióban lehet egynél több személy is.

Bt. alapítás folyamata

A Bt. alapítás a már korábban is említett, minimum három személy (a bel- és kültagok, valamint az ügyvéd) jelenlétével és a társasági szerződés megírásával zajlik. A társasági szerződésnek tartalmaznia kell,

- a Bt. tevékenységi körét;
- a bel- és kültagok adatait;
- a vagyoni hozzájárulások mértékét;
- a székhelyet, valamint annak használati jogát igazoló dokumentumot;
- a nyereség felosztására, valamint a veszteség megoszlására vonatkozó - szabályokat;
- a vezető tisztviselő (ügyvezető) személyét, aki bel- és kültag egyaránt lehet, valamint az ő nyilatkozatát arról, hogy nem áll eltiltás hatálya alatt;
- végül pedig a társaság döntéshozatali mechanizmusát (mikor és hol lesznek a taggyűlések, hogyan válik a taggyűlés határozatképessé).

A társasági szerződést aláírás után az ügyvéd benyújtja a cégbírósághoz. Maga a szerződéskötés – minden adat megléte esetén – akár egy óra alatt is elvégezhető, azonban a cégbíróság rendszerén végigfutó ellenőrzés több napot is igénybe vehet.



Bt. alapítás költségei

A Bt. alapítás egyik fix költsége az ügyvédi munkadíj. Mivel kötelező jogi segítséget igénybe venni, ezért ez nem megúszható, azonban nem is érdemes a szakértői segítségen spórolni, hiszen rengeteg későbbi kellemetlenséget kerülhetünk el azzal, ha a cég biztos alapokra építkezik.

Ezen felül pedig szükség van a tagok vagyoni hozzájárulására is, ez ugyanis nem csak a felelősség mértékét határozza meg, hanem a vállalkozás tőkéjét adja. Ez lehet csupán pár ezer forint, de akár ingatlan vagy vagyontárgy is. Észben kell viszont tartani, hogy a vállalkozás működését a tőke biztosítja, valamint a beltag teljes vagyona.

A beltag felelőssége illetve leváltása

Már többször említettük, hogy a beltag teljes vagyonával felel a cég működéséért, tartozásaiért, azonban nem feltétlenül csak addig, amíg tagja a társaságnak. A beltag, illetve beltagok bármikor leválthatók, viszont figyelembe kell venni, hogy a Bt.-ből történő kilépése után minden beltag további 5 évig felel a társaság, kilépése előtti tartozásaiért.

Ha új beltag érkezik, akkor külön kikötéssel megoldható, hogy csak a csatlakozása utáni tartozásokért feleljen, ennek elmulasztása esetén a teljes tartozással terhelhető. Ha pedig minden bel- és kültag kilép a társaságból, akkor az 6 hónap múlva automatikusan megszűnik, hacsak nem jelentenek új tagot a cégbíróság felé ezen idő alatt.

Címkék: bt, bt-alapítás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből