Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2020. Október 07. 18:03, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

A légitársaságok 2022-től kezdhetnek újra pénzt termelni a IATA szerint

A légitársaságok 2022-től kezdhetnek újra pénzt termelni a IATA szerint

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) várakozásai szerint a légitársaságok még 2021 végén sem lesznek abban a helyzetben, hogy készpénzállományuk növekedésnek induljon,

addig pedig havi tízmilliárd dollár nagyságrendű veszteséget kell elszenvedniük.

Brian Pearce, a montreali székhelyű, kétszáz légitársaságot tömörítő kereskedelmi szervezet vezető közgazdásza egy keddi videokonferencián arról számolt be, hogy a cégek a második negyedévben havonta átlagosan 17 milliárd dollár készpénzt használtak fel és mostanra átlagosan 8,5 hónapnyi működésre elegendő szabad készpénzük maradt. Ennek oka Brian Pearce szerint leginkább az, hogy a bevételek 80-90 százalékkal, a kiadások viszont "csak" 50 százalékkal estek, és sokan nem tudják lejjebb szorítani a költségszintet.

A szervezet előrejelzése szerint ez a helyzet hosszú ideig fennáll majd, az év hátralévő részében havonta 13 milliárd, összességében 77 milliárd dollárral csökken majd a készpénzállomány, és még a jövő év végén is csökkenés várható. Mivel ezt sokan nem élnék túl, a IATA újabb kormányzati pénzügyi beavatkozást sürget.

Brian Pearce közlése szerint eddig mintegy 160 milliárd dollár értékben kaptak pénzügyi segítséget a légitársaságok, de újabb mentőövre lesz szükség.

Az elemző beszélt arról is, hogy a diszkont légitársaságok a válság után is kedvezőbb helyzetben lehetnek, mert a közvetlen, úgynevezett point-to-point utazás és turizmus hamarabb kezd visszaépülni, mint az átszállásokat közbeiktató és az üzleti utazás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.